What’s in my kitchen – tag

Geïnspireerd door blogberichten van foodbloggers Mind Your Feed en Great Little Kitchen ga ik je vandaag een kijkje in mijn keuken gunnen. Reny, van het succesvolle foodblog Mind Your Feed, heeft #whatsinmykitchen in het leven geroepen. Omdat ik het zelf altijd leuk vind om bij anderen “binnen te kijken”, vul ik graag deze tag in.

Aan de hand van de tien vragen, die bij de tag #whatsinmykitchen horen, geef ik je een rondleiding door mijn keuken. Daarna beantwoord ik nog een bonusvraag, gewoon omdat ik de vraag, die ik op het blog van Great Little Kitchen vond, zo leuk vind.

 

Hoe ziet mijn keuken eruit?

Ik heb “toevallig” een redelijke grote keuken. Eigenlijk is dat niet toevallig want toen we ruim 2 jaar geleden zochten naar een grotere woning, stond een grote keuken hoog op het prioriteitenlijstje. In ons gezin is samen eten en samen eten bereiden namelijk heel belangrijk. Een lekkere grote keuken, voorzien van een aantal gemakken kan dan je leven een stuk aangenamer maken.

De afmetingen van mijn hoekkeuken zijn 2.70 x 4.00 meter. Toen we de woning kochten in 2013 stond er nog een keuken in uit 1996. Nadat we een jaar gebruik gemaakt hadden van deze keuken, wisten we hoe de ideale keuken in deze woning eruit moest zien. De keuken is aangeschaft bij de Keukenloods. De kasten zijn mat wit en het blad is van composiet dat qua kleur en tekening lijkt op belgisch hardsteen. Om de uitstraling wat speelser, warmer en meer “eigen” te maken, hebben we gekozen voor grote opvallende lampen van HKliving en eikenhouten planken met tekstborden, kookboeken en keukengerei.

Omdat ik dit veel mooier vond dan tegels, zijn de wanden in de keuken afgewerkt met wit Spack spuitwerk. Het is misschien wel mooi, maar minder praktisch. Als je spettert met tomatensaus, gekookte bieten, koffie, noem het maar op, heb je vlekken op je wand die niet zo mooi zijn. Dan krijg je van mij gelijk een tip: met waterstofperoxide (klein flesje te koop bij drogist) kun je deze vlekken verwijderen (probeer eerst uit op een minder zichtbaar stukje muur).

keuken

Wat staat er op mijn aanrecht?

Er staat vaak best wel veel op mijn aanrecht. De spullen die ik vaak gebruik staan standaard op mijn aanrecht. Daarnaast liggen er vaak ook wel een paar verdwaalde ingrediënten die ik van plan ben te gaan gebruiken. De standaard apparaten zijn een koffiezetapparaat en een keukenmachine. Daarnaast staat er altijd wel een mandje met groenten en fruit en potten met kruiden zoals basilicum. Dingen die ik vaak gebruik zoals bepaald keukengerei (snijplanken, garde, spatels en lepels) staan binnen handbereik. Eveneens staan een aantal basis ingrediënten voor het grijpen zoals olijfolie, peper en zout. Voordat ik ga koken ruim ik meestal eerst zoveel mogelijk op. Ik kook het fijnst in een opgeruimde, schone keuken. Maar tijdens een kooksessie kan ik er een ongelooflijke bende van maken.

clean kitchen

Welke apparatuur is er verder nog in de keuken?

Als je je voedsel voor een gezin met drie kinderen wilt voorbereiden, bewaren en vers houden, is een grote koelkast met grote vrieslades erg handig. Daarnaast komt een vaatwasser ook goed van pas. Ik kook het liefst op gas. Je kunt gas direct regelen, hoewel je dat ook bij inductie schijnt te kunnen. Omdat er voldoende ruimte in de keuken was hebben we gekozen voor een kookplaat met 5 pitten. We hebben bewust gekozen voor een extra brede kookplaat (90 cm) met de wokbrander aan de zijkant. In ons oude huis hadden we ook 5 pitten, maar dan met de wokbrander in het midden. Als je een grote pan op de wokbrander had staan was er onvoldoende ruimte om nog pannen op de overige pitten te zetten. Boven de kookplaat is een afzuigkap van dezelfde afmetingen natuurlijk onmisbaar. Last, but not least, is er nog een combimagnetron en een gewone grote oven. Eigenlijk gebruik ik de magnetron nooit, alleen misschien een keertje om iets te ontdooien, maar ook dat doe ik meestal door het te-ontdooien-voedsel de avond tevoren in de koelkast te leggen. De oven en gril gebruik ik wel, maar als ik echt een taart of muffins maak, dan gebruik ik liever de gewone grote oven. Ik heb gemerkt dat de oven van de combimagnetron het gebak ongelijkmatig gaart: donkerder aan de randen en lichter in het midden.

4 Handige hulpjes?

Tja, goed gereedschap is het halve werk zal ik maar zeggen? In de loop der tijd hebben we heel wat handige apparaten of keukenspulletjes verzameld. Natuurlijk ben ik blij met (daar is ie weer!) de Magimix zelfvriezende ijsmachine en de keukenmachine. Maar er is ook een tijd geweest dat ik zonder de hulp van deze apparaten heb gekookt en gebakken. En dat kan gerust. Wat je dan nodig hebt is goede messen en snijplanken. Ik vind een weegschaal of maatbekers ook wel erg handig, voornamelijk als je aan het bakken slaat.

Bovenkastjes of planken?

Dat is een groot dilemma wat mij betreft. In bovenkastjes kun je veel kwijt en het staat niet in het zicht. Je keuken heeft dan een meer opgeruimde uitstraling. Bovendien zullen de spullen die je erin zet minder snel bedekt zijn met een vette laag. Minder schoonmaken dus. Als je voor planken kiest en je zorgt voor een doorgaand lijnenspel: heel erg mooi!!! Daarnaast heb je je spullen voor het grijpen EN als het mooie spullen zijn is het ook nog eens decoratief. Door zorgvuldig uit te kiezen wat je op de planken uitstalt, kun je je keuken een heel persoonlijk tintje geven.

Wij hebben gekozen voor een combinatie van bovenkastjes en planken.

planken

What’s in my fridge?

Er zijn een aantal dingen die ik altijd wel in de koelkast heb staan, zoals roomboter, melk, kaas, yoghurt, mayo, ketchup en een potje augurken. Er staan ook altijd wel aangebroken flessen wijn in. Ik vind het zonde om restjes wijn weg te gooien en ik kook graag met een scheutje wijn (in risotto, bolognesesaus, rode kool met appeltjes).

Wat er verder in de koelkast staat is afhankelijk van het seizoen en mijn maaltijdplan voor de week. Ik bedenk graag aan het begin van de week wat we de rest van de week gaan eten. Ik dan ook vaak de boodschappen ook zoveel mogelijk van te voren. That’s where a big fridge and pantry come in….

What’s in my freezer?

Ik kook graag grote porties om dan het ene portie gelijk op te eten en de tweede in te vriezen voor drukke dagen. Geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld geroosterde tomatensoep, bolognesesaus, chili con carne, nasi, bami, rode kool. Dus er zitten altijd wel porties eten voor drukke dagen in de vriezer. Daarnaast vind ik het erg leuk om ijs te maken en de kinderen zijn er gek op, dus er is altijd wel home-made ijs te vinden in de vriezer. Misschien klinkt het gek, maar mijn vriezer zit vol met (gepelde) bananen! Als bananen goed rijp zijn verhuis ik ze van het mandje op het aanrecht naar de vriezer. Ik gebruik bevroren bananen samen met ander (bevroren) fruit om smoothies of sapjes van te maken in de blender.

En wat in de voorraadkast?

Als je een goed en slim gevulde voorraadkast hebt, kun je altijd wel iets lekkers in elkaar flansen op de momenten dat je geen zin of tijd hebt om boodschappen te doen. In mijn ogen zijn dan onmisbaar:

 • kruiden en specerijen, gedroogde fungi porcini
 • pasta, rijst, tortillawraps (eventueel couscous, bulgur, risottorijst)
 • tomatenpuree, blikken tomatenblokjes of potten passata
 • bonen of mais in potten
 • gedroogde linzen
 • bouillonblokjes
 • bloem, bakpoeder, gedroogde gist
 • eieren
 • uien, sjalotten en knoflook
 • wat langer houdbare groente zoals pompoen

Met deze voorraad (samen met wat standaard ingrediënten in de koelkast) kun je altijd pannenkoeken, risotto maken.

groenten en fruit

Hoe vaak ben ik in de keuken te vinden?

In ieder geval elke dag, al is het maar om een bakkie koffie te zetten als ik wakker wordt… Soms ben ik uren achtereen op een dag in de keuken. Dan ben ik van alles aan het uitproberen, dan maak ik iets tijdrovends of ik maak gewoon heel veel tegelijk. Andere dagen zorg ik alleen dat het gezin een goede maaltijd heeft. Dan profiteer ik van de uren die ik op een ander moment in de keuken heb doorgebracht. Dan warm ik bijvoorbeeld een maaltijd uit de vriezer op, of ik kook met een restje van een andere maaltijd, of mijn maaltijd is op een ander moment al voorbereid.

Wat zou ik anders willen in mijn keuken?

Niets!

Als ik dan toch iets moet noemen: ik zou misschien graag mijn Senseo willen inruilen voor een mooi apparaat met vers gemalen koffiebonen?

Omdat ik de volgende vraag zo leuk vind neem ik deze over van Stephanie van Great Little Kitchen:

Wat is je grootste keukenblunder?

Ik heb vorig jaar mijn keuken in de fik gestoken. Het was toen nog een spiksplinternieuwe keuken, 1 week oud. Ik had 2 weken niet fatsoenlijk kunnen koken dus mijn handen jeukten om aan de slag te gaan: recept Jamie Oliver in 15 minuten, niet nadenken, maar doorwerken. Het gevolg was dat ik torillachips met cheddar te dicht onder de grill had gezet. Hele zaakje vatte vlam en mijn oven stond in de fik. Iedere keer als ik de deur open wou doen om de brandende bakplaat eruit te halen kwam er meer zuurstof bij en werd het fikkie groter. Uiteindelijk keukendeur opengezet en de brandende bakplaat de tuin in gekieperd. Wel zonde van mijn nieuwe oven…

Tip: voor het grootste deel heb ik de oven schoon gekregen door de ovenwanden in te wrijven met een halve citroen. Zuiveringszout in combinatie met azijn werkt ook goed trouwens. Wel even laten inwerken.

 

 

Ik vond het erg leuk om deze tag in te vullen. Nu weet je veel meer over mijn manier van koken en hoe het er aan toe gaat in mijn keuken. Op de valreep heb ik ook nog een paar tips gegeven. Wil je ook deze tag invullen? Neem de tag dan over van het blog Mind Your Feed, dat deze tag heeft geïntroduceerd. Wil je nog meer weten over mijn keuken of heb je zelf een anekdote of tip? Ik lees graag jouw reactie!

veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments
 • Elize
  augustus 24, 2015

  Over een mooie ruime strakke keuken gesproken 😉 Mooi ook met die plank!

  • Yolanda
   augustus 25, 2015

   Hoi Elize,
   Dank voor het compliment! Ik ben erg blij met mijn keuken hoor! Ik kan er heerlijk in “rommelen” en er is genoeg ruimte om samen met de kinderen te koken. Sommigen mensen vinden het gek als je bij de aanschaf van een nieuwe woning vooral let op de mogelijkheden die de keuken biedt, maar jij begrijpt me wel denk ik ;). Maar ik vind jouw keuken ook heel mooi en zeker de accessoires (wauw die kitchenaid!)

Previous
Aardbeien Sorbetijs
What’s in my kitchen – tag