Een snufje aandacht en liefde
  • Hometake me
  • Categorieënbekijk blog
    • RECEPTEN
    • HOW-TO
    • REVIEWS
  • Over mijontdek meer
  • Contact
  • take meHome
  • bekijk blogCategorieën
    • RECEPTEN
    • HOW-TO
    • REVIEWS
  • ontdek meerOver mij
  • Contact
  •  
Een snufje aandacht en liefde

maakt alles lekkerder

HOW-TORECEPTEN

Bechamelsaus

Posted on september 24, 2015december 21, 2019
bechamelsaus
Naar recept gaan - Recept afdrukken

Deze saus is onmisbaar voor elke thuiskok

Als je weet hoe een bechamelsaus moet maken, komen veel lekkere gerechten binnen handbereik. Ovenschotels zoals lasagne en moussaka worden vaak afgemaakt met een bechamelsaus. Door kaas toe te voegen aan een bechamelsaus maak je eenvoudig een kaassaus. Deze kaassaus kun je zo bij groenten serveren, maar je kunt bijvoorbeeld ook bloemkool of witlof met ham en kaassaus nog even in de oven laten gratineren. Door verschillende ingrediënten zoals kaas, mosterd of specerijen en kruiden toe te voegen, kun je deze saus steeds op verschillende manieren gebruiken.

Een drietal basis ingrediënten

Een bechamelsaus bestaat uit boter, bloem en melk. Het papje van boter en bloem noem je een roux. De bindende eigenschap van een roux tovert de melk om in een gladde saus. Belangrijk is dat de bloem even tijd krijgt om te garen. Anders smaakt je bechamelsaus naar bloem. Wees niet bang voor klontjes, deze krijg je door te roeren met een garde wel weg.

 

bechamelsaus
Recept afdrukken

Bechamelsaus

Bechamelsaus is een mooie witte basissaus. Je kunt vele variaties maken op het basisrecept.
Gang: saus
Auteur: een snufje aandacht en liefde

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel versgeraspte nootmuskaat

Instructies

  • Smelt de boter op middelhoog vuur in een grote steelpan met zware bodem. Laat de boter niet bruin worden.
  • Roer met een pollepel de bloem door de boter. Laat de bloem een paar minuten garen. Nu heb je een roux gemaakt.
  • Voeg een scheut melk toe (circa 60 milliliter). Dit wordt snel door de roux opgenomen. Roer met een garde tot een gladde massa ontstaat.
  • Blijf onder voortdurend roeren de rest van de melk in scheuten toevoegen. Als de melk volledig in de saus is opgenomen, breng je de saus aan de kook.
  • Laat de saus al roerend op zacht vuur indikken.
  • Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Notities

Je hebt nu een basissaus gemaakt. Je kunt aan deze saus smaakmakers toevoegen zoals mosterd, kaas, specerijen en kruiden. Vervolgens kan de saus gebruikt worden bij bijvoorbeeld lasagne, moussaka, bloemkool met kaassaus of witlof met ham en kaas uit de oven.
NB voor bechamelsaus over de lasagne gebruik ik een andere verhouding boter, bloem en melk. Namelijk 50 gram boter, 50 gram bloem en 400 milliliter melk. Daarnaast smelt ik dan een flinke handvol geraspte kaas in de bechamelsaus voordat ik de saus over de lasagne verdeel.

 

Heb jij ervaring met het maken van een bechamelsaus? Ken jij nog andere toepassingen dan genoemd voor een bechamelsaus? Heb je nog tips of tricks? Ik lees graag jouw reactie! 

veel liefs
signature
budgethow-tovegetarischzelf maken
Yolanda
Yolanda, 30+ en 40-. Moeder van 3 kinderen. Dol op eten en koken.
Bechamelsaus

vorige

Bosbessenijs
Bechamelsaus

volgende

Lasagne bolognese met bechamelsaus
dit vind je vast ook leuk
Zelfgemaakte Pesto
Zelfgemaakte Pesto
Posted on juli 5, 2015december 21, 2019
Chocolade Muffins
Chocolade Muffins
Posted on mei 28, 2015juli 6, 2015
Vlierbloesemsiroop
Vlierbloesemsiroop
Posted on mei 21, 2015april 21, 2017
Rabarber Limonadesiroop
Rabarber Limonadesiroop
Posted on april 26, 2015juli 30, 2015
Hartige Muffins van Filodeeg met Spinazie en Feta
Hartige Muffins van Filodeeg met Spinazie en Feta
Posted on juli 24, 2015december 21, 2019
Geroosterde Tomatensoep
Geroosterde Tomatensoep
Posted on mei 31, 2015april 21, 2017

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments
  • Judith Romijn
    september 25, 2015

    Er kerriesaus van maken met een sjalotje en kerriepoeder en dan bij bloemkool en kipfilet.

    geef antwoord
    • Yolanda
      september 25, 2015

      Juist Judith!
      Dank voor je aanvulling, dat is ook een lekkere toepassing voor een bechamelsaus.

      geef antwoord

Instagram Volg mij op Instagram!

Dank jullie wel allemaal voor de hartelijke ontvangst hier terug...

Dank jullie wel allemaal voor de hartelijke ontvangst hier terug...

Wat een beetje 🌞 en een discobal voor effect hebben......

Wat een beetje 🌞 en een discobal voor effect hebben......

Ik werk vandaag vanuit huis. Ondertussen helemaal gewend aan vergaderingen...

Ik werk vandaag vanuit huis. Ondertussen helemaal gewend aan vergaderingen...

Kids and where they keep their toys.... 😂😂😂. Guess where...

Kids and where they keep their toys.... 😂😂😂. Guess where...

Throwback to last year. This was probably one of my...

Throwback to last year. This was probably one of my...

Last week I thrifted the decoration for my christmastree 🎄🌲🎄....

Last week I thrifted the decoration for my christmastree 🎄🌲🎄....

  • Home
  • Categorieën
    • RECEPTEN
    • HOW-TO
    • REVIEWS
  • Over mij
  • Contact
Copyrights © 2019 Een snufje aandacht en liefde. All Rights Reserved.