Zo kies jij je droomkeuken

5 Tips

We zijn niet elke dag in de gelukkige omstandigheid dat we een nieuwe keuken mogen uitzoeken. Ruim 2 jaar geleden trachtte ik in mijn droomhuis een droomkeuken te plaatsen. Daar is nogal wat denkwerk aan vooraf gegaan. Want ja, je wilt wel dat het goed is, want dit is een aanschaf die je hooguit enkele malen in je leven doet. Lees hier meer over mijn keuken. Het zijn geen warme broodjes die je koopt bij de bakker. Misschien heb je iets aan de volgende tips bij samenstellen van jouw droomkeuken.

 

Houdt rekening met de ruimte

Natuurlijk heeft de beschikbare ruimte een grote invloed op de keuzes die maakt als je voor een nieuwe keuken gaat. Heb je een grote ruimte? Gefeliciteerd, leef je uit. Naarmate je een kleinere ruimte hebt zal je meer keuzes moeten maken. Bedenk welke apparatuur je perse in de keuken wilt hebben en welke je kunt weglaten. Bepaalde keukenapparatuur is in grotere en kleinere versies te koop. Kijk of je met een kleiner apparaat toe kunt. Denk bijvoorbeeld aan een kleinere koelkast, vaatwasser of oven. Combineer verschillende functionaliteiten in één apparaat zoals bijvoorbeeld bij een koelvriescombinatie of een combimagnetron het geval is. Een Quooker geeft kokend water uit de kraan en vervangt daarmee een waterkoker of fluitketel. Dat scheelt weer ruimte op je aanrecht. Probeer slimme opbergmogelijkheden te vinden, je keukenspecialist kan je hierbij adviseren.

 

Pas je keuken aan op de gebruikers

Bedenk van te voren wie de belangrijkste gebruikers zijn van de keuken. Iemand die graag met de hele familie complete rijsttafels maakt, verwacht iets anders van de keuken dan iemand die graag na het werk snel een kom soep opwarmt. Nu zijn dit twee uitersten, maar het is wel goed om je te realiseren wie er van de keuken gebruik gaan maken. Als je graag met meerdere mensen tegelijk kookt is het goed om te zorgen voor voldoende werkruimte. Let dan ook op de grootte van je lades. Hele grote lades zijn mooi en je kunt er veel in kwijt, maar als jouw kookmaatje steeds van het aanrecht vandaan moet omdat jij iets uit de lade wilt pakken is dat toch niet zo handig. Zorg voor logische en korte routes zodat je geen kilometers aflegt in de keuken. Dan denk ik aan de volgende suggesties: koelkast bij fornuis en de vaatwasser bij de gootsteen. Bedenk nu ook al wat je waar wilt opbergen. Misschien is het handig om het servies in de buurt van de vaatwasser op te bergen en de kruiden in de buurt je fornuis.

 

Functionaliteit versus esthetiek

Naast dat je een functionele keuken wilt, waar je lekker in kunt werken, wil het oog ook wat. Omdat een keuken een aanschaf is die je voor langere tijd doet zou ik kiezen voor een tijdloos ontwerp. Ga voor neutrale kasten en aanrechtblad. Vaak raak je sneller uitgekeken op wat meer uitgesproken kasten of aanrechtbladen en is het sneller uit de mode. Breng je persoonlijke touch aan in de keuken door middel van accessoires. Een lamp, theedoeken of servies vervang je makkelijker dan je aanrechtblad en kunnen een keuken echt een persoonlijk tintje geven. In mijn keuken heb ik gekozen voor een combinatie van stoere zwarte lampen en houten planken om  mijn keuken wat meer aan te kleden. Zorg bij de keuze van accessoires voor een beperkt kleurenpalet en zorg voor herhaling van kleur of materiaal.

 

Lijnenspel, symmetrie en eenheid

Houdt bij het ontwerp van de keuken rekening met lijnen. Zorg dat zoveel mogelijk lijnen, zoals van de kasten en de lades horizontaal of verticaal doorlopen. Daarnaast is het goed om het formaat van de kasten zoveel mogelijk van gelijke grootte te houden. Dat geeft een rustiger beeld en komt de esthetiek echt ten goede. In mijn keuken is duidelijk te zien dat lijnen van de kasten boven het aanrecht en de kasten onder het aanrecht in elkaar doorlopen. Aan de lange kant van de keuken lopen de horizontale lijnen van de lades over in de lijn onder de ovens. Ditzelfde principe kun je aanhouden bij het plaatsen van wandplanken of wandlampen. Veel mooier en rustiger.

 

pinterest (540x540)

Inspiratie

We herkennen allemaal een mooie keuken als we er één zien. Meestal is daar een hoop aan voorafgegaan. Een mooie keuken die mooi in de ruimte past ontstaat niet zomaar. Er zijn een hoop stappen aan voorgegaan. Het is goed om vooral heel veel inspiratie op te doen. Ga bij mensen thuis kijken, ga inspiratie opdoen in showrooms of kijk woonprogramma’s. Voor het ontwerp van mijn keuken deed ik inspiratie op op Pinterest. Op Pinterest kun je eindeloos veel foto’s van keukens bekijken en bewaren. Zo kun je er vanuit je luie stoel achter komen welke keukens jij echt mooi vindt en welke ingrediënten jij nodig hebt om eenzelfde uitstraling te bereiken.

 

Blunder

En als je dan zover bent dat je jouw droomkeuken hebt gerealiseerd, bega dan niet dezelfde blunder als ik. Een week nadat mijn spiksplinternieuwe keuken geplaatst was heb ik al een brandje moeten blussen. Mijn handen jeukten om in mijn nieuwe keuken aan de slag te gaan: recept Jamie Oliver in 15 minuten, niet nadenken, maar doorwerken. Het gevolg was dat ik een bakplaat tortillachips met cheddar te dicht onder de grill had gezet. Het bakpapier en vervolgens de tortillachips en cheddar vatte vlam en mijn oven stond in de fik. Uiteindelijk heb ik de keukendeur opengezet en de brandende bakplaat de tuin in gekieperd. Wel zonde van mijn nieuwe oven.

 

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit? Welk apparaat of welke tools zijn voor jou onmisbaar? Ik lees het graag in een reactie!

 

 

 

veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.

Previous
Stoofperen
Zo kies jij je droomkeuken