Schrijf je in op de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe recepten.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Nougat

Zelfgemaakte Nougat, hoe leuk is dat?

Nougat is een soort delicatesse, een traktatie. Ik associeer nougat vooral met kerst. Of als chique zoetje bij een lekkere cappuccino in een hippe horecagelegenheid. Maar wist je dat je nougat ook zelf kunt maken? Maar dan in grote hoeveelheden, waar je lekker lang van kunt snoepen of kunt inpakken en weggeven als cadeautje.

nougat

Tips voor een perfecte Nougat

Dit recept uit Delicious Magazine is iets minder gemakkelijk om te maken, maar het resultaat is zo de moeite waard! Voor een goede consistentie van de nougat is het belangrijk dat je je aan de hoeveelheden en aangegeven temperaturen houdt. Als de suiker- en honingsiroop te koud blijft, stijft de nougat niet goed op. Als de suiker- en honingsiroop daarentegen te warm is, wordt de nougat juist te hard. Om te zorgen dat de nougat niet te snel afkoelt gaan de noten en vruchten er warm doorheen.

Timing

En om nou te zorgen dat de ingrediënten op dezelfde tijd de juiste temperatuur hebben en de eiwitten stijfgeklopt zijn, is ook een beetje timing handig.

Perfecte smaak!

En lukt het nou niet om de consistentie perfect te krijgen, troost je, de smaak zal dat wel zijn.

 

Nougat
Print
Recipe type: nagerecht, gebak
Author:
voor 1,5 kg nougat
Ingredients
  • 150 gram bruine amandelen
  • 150 gram blanke amandelen
  • 525 gram fijne kristalsuiker
  • 135 gram glucosestroop (te koop bij kook speciaalzaken bij snoep en taart afdeling)
  • 1 vanillestokje
  • 375 gram vloeibare honing
  • 100 gram gekonfijte fruit bijvoorbeeld aardbeien
  • 100 gram gepelde ongezouten pistachenoten
  • 75 gram eiwitten (ongeveer 3 stuks)
  • 1 eetlepel geraspte limoenschil
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Hoe groter de vorm, hoe dunner de plak nougat wordt. Ik gebruikte een vorm van 42x29 cm, maar ik heb ook wel eens een kleinere vorm gebruikt.
  3. Rooster de bruine en blanke amandelen op een bakplaat in de oven 15-25 minuten, tot ze egaal goudbruin zijn.
  4. Doe de suiker met de glucosestroop en 75 milliliter water in een grote steelpan. Breng het zachtjes aan de kook, ZONDER TE ROEREN, totdat de suiker is opgelost. Zet, als de suiker is opgelost, het vuur hoog en laat koken totdat de suikersiroop een temperatuur van 145 graden Celsius en de kleur van honing heeft. Dit kan wel even duren. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te checken.
  5. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Kook, op middelhoog vuur, de honing met het vanillestokje en vanillemerg in een steelpan, zonder roeren, totdat het een temperatuur heeft van 130 graden Celsius.
  6. Als de suikersiroop en honing bijna de gewenste temperatuur hebben bereikt, kunnen de eiwitten in de mengkom van de keukenmachine met garde stijfgeklopt worden.
  7. De gekonfijte vruchten en alle noten kunnen nog even 5 minuten in de oven, zodat alles straks warm met het eiwitmengsel gemengd kan worden.
  8. Haal het vanillestokje uit de honing. Zet de keukenmachine op halve kracht en schenk rustig de warme honing bij de stijfgeklopte eiwitten. Schenk daarna de suikersiroop erbij.
  9. Laat de keukenmachine nog 20-30 minuten draaien. Er ontstaat een taaie massa die langzaam afkoelt.
  10. Maak je handen nat met water. Haal met vochtige handen de nougat uit de mengkom en kneed het grootste deel van de noten, gekonfijte vruchten en limoenrasp er goed door. Het mengsel is warm en plakkerig, maar met vochtige handen heb je daar minder last van.
  11. Druk de nougat in de vorm tot een mooie plak. Verdeel ter garnering de achtergehouden noten en gekonfijte vruchten erover en druk ze goed in de nougat.
  12. Laat de nougat 3 nachten rusten. Na verloop van tijd wordt de nougat beter van smaak en structuur.
  13. Bekleed de nougat eventueel met ouwel en snijd in stukken.
Notes
De temperatuur van de suiker- en honingsiroop zijn belangrijk. Is de temperatuur te laag, dan blijft de nougat zacht. Is de temperatuur te hoog, dan wordt de nougat te hard. Gebruik een digitale keukenthermometer.
Gebruik een keukenmachine met mengkom en garde om de eiwitten op te kloppen en te mengen met de hete suiker- en honingsiroop.
Meng de noten en gekonfijte vruchten warm door het nougatmengsel.
Varieer met soorten noten en vruchten.

naar een recept uit Delicious magazine
 

Ik ben erg benieuwd wie van jullie dit recept voor Nougat gaat uitproberen en wat jullie ervaringen zijn. Ik lees het graag in een reactie!

6
XO
signature
5 Responses
  • Ageeth
    september 9, 2015

    Na wat oefenen gaat het nougat maken me nu redelijk goed af. Heerlijk! Het recept wat ik als leidraad heb gebruikt en me uiteindelijk eigen heb gemaakt is redelijk eenvoudig. Na het lezen van jou post heb ik meteen zin om weer eens aan de slag te gaan.

    • Yolanda
      september 11, 2015

      Hoi Ageeth,
      Nougat maken vergt inderdaad wat vaardigheid en oefenen. Of gewoon een hele goede beschrijving van te volgen stappen ;)! Ik zal jouw recept ook eens bekijken. Is het heel anders?

  • Ageeth
    september 9, 2015

    Hallo Yolanda,
    via de facebookgroep op je blog gekomen, erg leuk. Na wat oefenen maak ik ook regelmatig nougat (omdat het zo lekker is).

    • Yolanda
      september 11, 2015

      En ja, nougat is erg lekker. Kennelijk ben ik niet de enige die er zo over denkt, want op dit moment is deze post een van de meest bezochte recepten.

Geef een reactie

BlogSociety
volrecepten.nl