Schrijf je in op de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe recepten.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Aardbeien Sorbetijs

aardbeien sorbetijs aardbeien sorbetijs

Hoe maak je sorbetijs en een recept voor aardbeien sorbetijs

In deze post wil ik graag wat uitleggen over sorbetijs in het algemeen en hoe je met basisrecepten kunt variëren. Daarnaast deel ik een super eenvoudig recept voor lekker fris aardbeien sorbetijs. Sorbetijs bestaat uit suiker, water en meestal fruit voor de smaak. Koken met Kennis leert ons dat de verhouding suiker en water in het ijsmengsel belangrijk is voor de juiste textuur van het ijs. Daarom is het wel goed om je te houden aan basisrecepten.

Ken de basis

Als je de basis kent, kun je variëren met allerlei fruit van het seizoen. Je kunt ook verschillende combinaties maken van verschillende soorten fruit.

Stappenplan voor het maken van sorbetijs:

  • Maak een suikersiroop door water en suiker 5 minuten in een steelpannetje te laten koken.
  • Was fruit en ontdoe het eventueel van kroontjes, schilletjes en pitten.
  • Pureer het fruit met behulp van een blender, staafmixer of roerzeef.
  • Zeef eventueel nog onregelmatigheden uit je fruitpuree.
  • Voeg suikersiroop en fruitpuree samen en laat het goed afkoelen voordat je het verder verwerkt tot ijs.
  • Verwerk je ijsmengsel verder tot ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Op Koken met kennis lees je alles over ijskristallen en waarom je eigenlijk geen sorbetijs zonder ijsmachine kunt maken. Als je het toch wilt doen staan er ook tips hoe je zonder ijsmachine het beste resultaat kunt behalen.

Tips:

  • Proef of je ijsmengsel zoet of fris genoeg is. Houdt er rekening mee dat je smaakbeleving van zoet minder is als je ijsmengsel heel koud is. Dus met andere woorden: in bevroren toestand neem je zoetheid minder waar. Voeg naar smaak eventueel nog wat (limonade)siroop toe of voeg nog wat limoen- of citroensap toe.
  • Om sorbetijs smeuïger te maken wordt er ook wel eens een rauw eiwit toegevoegd. Zorg er dan voor dat het eiwit is stijfgeklopt en voeg nog zo’n 50 gram suiker toe. Meng het eiwit bij het ijsmengsel als het bijna ijs is geworden. Als het eiwit te vroeg in het proces wordt toegevoegd, blijft het bovenop je ijsmengsel drijven.
  • Voor spannende smaakcombinaties kun je alcoholische drank aan je ijsmengsel toevoegen. Denk aan limoncello, wijn, cider, champagne of likeur. Houdt er wel rekening mee dat alcohol minder makkelijk bevriest en dus je ijs makkelijker doet smelten.
  • Zoals eerder is vermeld, let op een juiste verhouding van suiker en water in je ijsmengsel. Suiker verlaagt het vriespunt van ijs. Te veel suiker zorgt dat het ijs moeilijker bevriest. Te weinig suiker zorgt voor een korrelige structuur.
  • Los eventueel een geweekt blaadje gelatine op als de suikersiroop nog warm is. Gelatine helpt om de ijskristallen te breken en zorgt daarom voor een zachtere structuur van het ijs.
  • Lees meer achtergrond over het ijs bereiden op Koken met kennis. Op deze website zijn ook ijsrecepten te vinden en video’s over ijsbereiding.
  • Probeer ook het recept voor sorbetijs van aardbeien en vlierbloesem of andere ijsrecepten.

Voorbeelden van variaties op sorbetijs

 pureer 600 gram ontvelde en ontpitte perziken. Meng met een suikersiroop van 150 ml water en 150 gram suiker 
pureer 100 gram bramen en 500 gram groene geschilde appel. meng met een suikersiroop van 150 ml water en 150 gram suiker.
 pureer 300 gram aardbeien en 300 gram watermeloen. Meng met een suikersiroop van 150 ml water en 150 gram suiker 
pureer 600 gram aardbeien. Meng met een suikersiroop van 150 ml water en 150 gram suiker
 
Recepten gebaseerd op een artikel uit Boodschappen

 

recept aardbeien sorbetijs
Print
Recipe type: nagerecht
Author:
Simpel recept voor aardbeien sorbetijs met maar 3 ingrediënten.
Ingredients
  • 600 gram aardbeien (gewassen en ontkroond)
  • 150 gram suiker
  • 150 milliliter water
Instructions
  1. Breng het water aan de kook en los hierin al roerend de suiker op.
  2. Laat de suikersiroop ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Haal de siroop van het vuur en laat afkoelen. In een bak met water en ijsklontjes koelt het sneller af.
  4. Pureer de aardbeien met een staafmixer, in een blender of met een roerzeef.
  5. Meng de afgekoelde suikersiroop door de gepureerde aardbeien.
  6. Proef of het ijsmengsel zoet of fris genoeg is. Voeg eventueel wat limoen of citroensap toe. Of voeg juist meer siroop toe. Dit kan ook limonadesiroop zijn.
  7. Als je in het gelukkige bezit bent van een Magimix zelfvriezende ijsmachine, kun je het mengsel NU in de ijsmachine doen en in zo'n 20 minuten heb je heerlijk ijs.
  8. Heb je een andere ijsmachine: laat dan het mengsel in de koelkast nog extra koud worden en volg de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
1
XO
signature
2 Responses
  • Marlotte
    augustus 16, 2015

    Mmm heeerlijk, als de zon eindelijk weer schijnt, ga ik meteen aan de slag!

    • Yolanda
      augustus 18, 2015

      ook lekker als de zon niet schijnt hoor! Het makkelijke met ijs is dat je het kunt maken en in de vriezer kunt bewaren tot…. een zonnige dag bijvoorbeeld!

Geef een reactie

BlogSociety
volrecepten.nl