Schrijf je in op de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe recepten.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Steriliseren potten en flessen

Potten en flessen potten

Hoe steriliseer je potten en flessen?

Als je lekkere limonadesiroop hebt gemaakt, of heerlijke eigengemaakte jam of chutney, dan wil je niet dat dat bederft omdat je pot of fles waarin je het bewaart niet goed is schoongemaakt. In deze post vertel ik je over de tik die ik heb met glazen potten en flessen. Daarnaast vertel ik je hoe je potten en flessen selecteert en daarna drie verschillende methodes hoe ze te steriliseren.

Mijn tik met potten en flessen!

Het is ooit begonnen toen ik inderdaad eens zelf jam wilde gaan maken. Ik ben een nogal impulsieve kok dus ik wilde direct beginnen. Echter, ik had geen potten om de jam in te bewaren! Omdat ik geen zin had om hiervoor naar de winkel te gaan, heb ik een kleine strooptocht langs de buren gedaan. Ook mijn buren bleken maar bar weinig glazen potten te bezitten. De strooptocht leverde enkel een pot op waarin pindakaas had gezeten met een plastic dop. Deze moet je nou juist niet hebben.

Vanaf dat moment ben ik glazen potten gaan sparen. Eerst voor de jam. Vervolgens besloot ik mijn voorraad glazen potten ook te gebruiken voor het opbergen van allerhande voorraad. Zoals zout, kruiden, pitten en zaden. Ik bewaar nu enkel nog de potten waarin augurken (groot of klein) en geroosterde paprika’s in hebben gezeten. Deze potten hebben eenzelfde uiterlijk en als je er meerdere van in je voorraadkast hebt staan is dat heel decoratief. Je kunt ze stapelen voor efficiënter gebruik van de ruimte. Ze zijn doorzichtig dus je kunt zien wat en hoeveel er nog in zit. Ze zijn goed afsluitbaar. Er zitten bovendien geen BPA’s in of iets dergelijks, dus je voedingswaren worden beter bewaard. En het leukste van allemaal: kost niets, en is heel duurzaam!

Dus: welke potten en flessen kies je uit?

  1. met metalen deksels, liefst zuurbestendig of met een zuurvrij laagje. Potten waarin iets zuurs ingezeten heeft, zoals augurken of piccalilly hebben dit.
  2. zonder beschadigingen, barsten of scheurtjes. De pot zou kunnen openbarsten als er een hete bereiding in wordt gegoten. Daarnaast kun je een pot met beschadigingen minder goed schoon krijgen. Er zouden bacteriën kunnen achterblijven in de scheurtjes waardoor je product sneller bederft.
  3. weckpotten met glazen deksels welke op hun plaats worden gehouden door rubberen ringen en metalen clips.

Hoe maak je je potten en flessen goed schoon?

 

Drie methoden voor het steriliseren van potten en flessen

  • In een vaatwasser kun je ze steriliseren door ze een vol programma op hoge temperatuur mee te laten draaien (inclusief de deksel). Zorg dan wel dat je de binnenkant van de potten, flessen en deksels niet aanraakt.

 

  • Het kan ook op de ouderwetse manier; was de glazen potten en flessen in heet sodawater, spoel ze in kokend water en zet ze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 140º celcius. Deksels en rubbers moeten 10 minuten in een pan worden uitgekookt.

 

  • Ach, als je toch bezig bent met koken had je er ook gelijk de potten en flessen bij kunnen doen en alles 10 minuten tot een kwartier laten uitkoken. Zet daarna de potjes omgekeerd op een droge theedoek en laat afkoelen. Laat de rubbers en deksel in een vergiet uitlekken. Let op; welke methode je ook kiest voor het steriliseren: niet de binnenkant van je deksels, rubbers, potten en flessen aanraken. Gebruik desnoods een tang.

Bij hete bereidingen zoals jam of chutney zorg je dat je pot warm is bij het vullen. Bij koude bereidingen gebruik je afgekoeld glas. Zo voorkom je dat je glas springt bij plotselinge temperatuurverschillen.

 

Bewaar jij ook altijd het glas van pindakaas, jam of augurken? Of ken je andere slimme toepassingen voor verpakkingsmateriaal? Deel het in een reactie!

 

7
XO
signature
6 Responses
  • Petra
    mei 26, 2016

    Hallo, ik wil jam gaan maken van mijn eigen abrikozen. Hoe krijg ik de stickers en het lijm van de glazen potten verwijderd? Bedankt! Groeten Petras

    • Yolanda
      mei 26, 2016

      Hoi Petra, ik laat de potten weken in een heet sopje met afwasmiddel. Meestal laten de etiketten dan wel makkelijk los. Soms wat naboenen met een schuursponsje met soda. Abrikozenjam… Lekker hoor! Ben benieuwd hoe de jam uit pakt!😄

  • Angélique Achterkamp
    augustus 26, 2016

    Wat ook goed werkt tegen nare lijmrestjes is olijfolie en baking soda. Zet de pot omgekeerd op een bord, giet er een scheutje olijfolie overheen. Schud er wat baking soda op, genoeg om er een papje van te maken. Insmeren en een beetje schuren. 5 minuutjes laten staan, afwassen en klaar! Bij hardnekkige lijmrestjes nog een keer herhalen.

    • Yolanda
      augustus 27, 2016

      Bedankt Angélique voor de tip! Ik zal het eens uitproberen 😄

  • Agnes
    oktober 24, 2016

    Glazen potjes van groenten met een ijzeren deksel zijn super om sppijkers,schroeven enz in op te bergen ,Schroef de deksel onderaan een plank en draai je potjes erop vast . Mijn vader deed dit al 45 jaar terug Ideaal

    • Yolanda
      oktober 24, 2016

      Super goed idee, Agnes! Ik heb dat idee inderdaad wel eens gezien op Pinterest. Lijkt me heel handig, je hebt ook gelijk overzicht wat de inhoud van de potjes is. Dank voor het delen. 👍🏻😄

Geef een reactie

BlogSociety
volrecepten.nl