Geroosterde Tomatensoep

Geroosterde tomatensoep tegen depressie?

In mijn vorige blogpost ben ik op zoek gegaan naar het gelukopwekkende effect van chocolade. Tijdens mijn zoektocht op internet vond ik dat tomaten eveneens in het rijtje “happy food” passen. En laat ik nou een heerlijk recept hebben dat daar prima bij past. Bovendien is het ook nog het seizoen voor lekkere smaaktomaten, dus bij deze deel ik graag een super makkelijk recept voor geroosterde tomatensoep met je.

Tomaten zijn rijk aan de anti-oxidant lycopeen. Lycopeen is verantwoordelijk voor de helderrode kleur van de tomaat, maar zou ook effectief zijn bij het verbeteren van je stemming. De meeste lycopeen zit in de schil van de tomaten. Lycopeen wordt onder invloed van hitte omgezet in een vorm die je lichaam beter kan opnemen. Daarom wordt lycopeen beter opgenomen in gekookte vorm zoals tomatensoep, ketchup of tomatenpuree.

Recept Geroosterde tomatensoep

Dit is een recept waarbij je kunt variëren naar hartenlust. Je kunt toevoegen en aanpassen naar wat je lekker vindt.

Ik heb voor dit recept 3 bakplaten gevuld met in vieren gesneden tomaten, snijkanten omhoog.

Op iedere bakplaat ongeveer 5 tenen knoflook (in schilletje) en 2 rode uien in parten gesneden.

Dan bestrooien met zout en peper uit de molen. Besprenkelen met olijfolie. Dan kruiden naar smaak met wat balsamicoazijn, bruine suiker, tijm, en milde paprikapoeder.

Lekker roosteren en karameliseren in een voorverwarmde oven 180° hetelucht, 30 tot 45 minuten of totdat het lekker gekarameliseerd is en wat zwart geroosterde randjes heeft.

Knoflook uit de schilletjes knijpen en alles in de blender (1 bakplaat per keer) pureren.

Je kunt nog een drietal geroosterde paprika’s uit pot toevoegen voor extra smaak en dan blenderen.

Proef op zout en peper.

Om de pitjes en velletjes te verwijderen haal ik het daarna nog door een roerzeef. Je kunt het ook gelijk door een roerzeef halen en het blenderen overslaan. Zeef dan wel steeds kleine porties.

Vervolgens heb je een zijdezachte saus die je zo als soep kunt eten, maar ook nog kunt verdunnen met water of bouillon om het dan als soep te eten.

Je kunt er nog pasta of andere ingrediënten aan toevoegen, wat je wilt. Met 3 bakplaten vol heb ik zoveel dat we er 6 kommen soep van kunnen eten en dat ik dan nog over heb om in te vriezen. Ik vries het in in siliconen muffinvormpjes van de ikea, zodat ik kleine porties heb die ik bijvoorbeeld aan andere soepen toevoeg of als basis gebruik voor bijvoorbeeld pastasaus. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt eindeloos variëren. Gezond en lekker.

Dus als het tomatenseizoen is dan gooi ik mijn vriezer vol met geroosterde tomatensoep. Ik neem wel een lekkere volle trostomaat. Enjoy!!!

 

veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.

Previous
Chocolade Muffins
Geroosterde Tomatensoep