Perzikenijs met Oranjebloesemwater

Perziken zijn volop te vinden in de winkels

Als ik aan perziken denk, dan denk ik aan een warme perzikencrumble met oranjebloesemwater. Maar waarom deze smaakcombinatie niet eens uitproberen in een ijsje? Tijd om perzikenijs met oranjebloesemwater uit te proberen.

Wat is eigenlijk oranjebloesemwater?

Oranjebloesemwater is een destillaat van de bloesem van de bittere sinaasappelboom. Het wordt veel gebruikt in Marokkaanse of Turkse keuken. Je kunt het dan ook kopen bij Turkse supermarkt of Toko. Oranjebloesemwater combineert goed met perziken, sinaasappel, pistachenoten of amandelen. Dat geeft aanknopingspunten voor het uitproberen van smaakcombinaties. Meer weten of oranjebloesemwater? Culy zet het voor je op een rijtje.

Je kunt je perzikenijs zo gek maken als je wilt!

Als je gewoon basic perzikenijs wilt, dan volg je onderstaand recept en laat je de oranjebloesemwater weg. Als je perzikenijs wilt dat net even wat extra’s heeft, dan volg je onderstaand recept met oranjebloesemwater. Voorzichtig met doseren van de oranjebloesemwater. Het watertje heeft een erg sterke smaak. Liever in eerste instantie iets te weinig toevoegen en proeven. Je kunt er altijd nog meer bij doen.

Doe eens gek!

Als je echt een exclusief perzikenijsje wilt, dan volg je onderstaand recept en maak je nog een topping van praline gemaakt van sinaasappel karamel en pistachenoten.

 

Recept perzikenijs met oranjebloesemwater

Heerlijk romig perzikenijs dat zo al lekker genoeg is. Als je het ECHT bijzonder wilt maken, kun je er nog een topping bij doen van praline van sinaasappel karamel en pistachenoten.
Gang: Nagerecht
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

 • 450 gram perziken
 • 1 blik gezoete gecondenseerde melk (400 gram)
 • 200 milliliter slagroom luchtig geklopt
 • 1/2 theelepel oranjebloesemwater
 • 1 eetlepel limoen- of citroensap

Instructies

 • Ontvel je perziken door aan de onderkant van de perziken, ondiep een kruis in het velletje te snijden. Leg de perziken vervolgens een minuut in kokend water. Doe de perziken daarna een minuut in koud water. Als het goed is kun je de velletjes nu makkelijk verwijderen.
 • Ontdoe de perziken van hun pit. Pureer je perziken met staafmixer, blender of roerzeef.
 • Meng de gecondenseerde melk, het limoensap en het oranjebloesemwater met de perzikenpuree.
 • Spatel de luchtig geklopte slagroom door het perzikenmengsel.
 • Als je in het gelukkige bezit bent van een Magimix zelfvriezende ijsmachine, kun je het mengsel NU in de ijsmachine doen en in zo'n 20 minuten heb je heerlijk ijs.
 • Heb je een andere ijsmachine: laat dan het mengsel in de koelkast nog extra koud worden en volg de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
 • Heb je nou helemaal geen ijsmachine dan kun je het mengsel, nadat het in de koelkast extra koud is geworden, in de vriezer zetten en elk half uur doorroeren om de ijskristallen te breken. Herhaal dit gedurende 3 tot 4 uur.

Notities

Serveer het perzikenijs eventueel met een topping van praline gemaakt van sinaasappel karamel en pistachenoten.
Dit maak je door een karamel te maken van 100 gram suiker in een droge pan. Als de suiker is gesmolten tot karamel voeg je de zest van een halve sinaasappel toe. Voeg daarna 120 milliter sinaasappel toe. De karamel wordt gelijk een klont maar door zachtjes te verwarmen lost de karamel op in de sinaasappelsap. Laat op zacht vuur onder voortdurend roeren een groot deel van het vocht verdampen. Rooster 30 gram grof gehakte pistachenoten in een droge koekenpan. Voeg de karamel toe en laat het nog verder inkoken. Test een druppel op een schoteltje: wordt de karamel hard, dan is de karamel klaar. Als de karamel met pistachenoten klaar zijn schenk je het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Als de karamel met nootjes echt hard is geworden kun je het tot praline malen in je keukemachine of hakmolentje van je staafmixer. Gebruik de pulse knop.

 

Heb je de smaak van het maken van ijs te pakken? Kijk dan ook eens naar:

Aardbeienijs

Yoghurtijs

Chocolade ijs

Sorbetijs van Aardbeien en Vlierbloesem

 

Heb je al een van deze ijsrecepten geprobeerd? Of heb jij zelf een goed ijsrecept om te delen? Ik lees graag jouw reactie!

veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.

Previous
Tagliatelle met romige champignonsaus
Perzikenijs met Oranjebloesemwater