Pannenkoeken Huisgemaakt

Huisgemaakte Pannenkoeken

Hoewel in andere landen pannenkoeken vaak gegeten worden als onderdeel van ontbijt of dessert, zijn we in Nederland gewend om pannenkoeken als avondeten te gebruiken. Mijn Belgische zwager vindt het maar gek…

Zoals blijkt uit de menu’s van pannenkoekenrestaurants kun je met pannenkoeken eindeloos variëren. Hartig of zoet, voor ieder wat wils. En niet onbelangrijk… je maakt je kids er blij mee!

Geen pannenkoekenmix nodig

De supermarkt heeft een grote variatie aan verschillende pannenkoekenmixen in het assortiment. Maar echt…. dat is helemaal niet nodig. Maak je eigen mix van verschillende soorten meel of gebruik alleen bloem. Ik gebruik graag 50 gram boekweitmeel, nog wat amandelmeel en vul het tot 500 gram aan met speltbloem. Maar mix gerust je eigen variatie bij elkaar. Ook qua melk kun je variëren afhankelijk van jouw voorkeur. Ik gebruik vaak amandelmelk. Voor meer variatie zou je een ei kunnen vervangen door een geprakte, rijpe banaan. Verder zou je nog allerlei ingrediënten door het beslag kunnen mixen. Denk maar aan rozijnen.

Eenmaal de pannenkoeken gebakken dan is het meest bekende beleg poedersuiker, basterdsuiker of stroop. Maar hier kun je echt je creativiteit in kwijt en beleggen met een variatie aan ingrediënten naar hartelust.

Het recept hieronder is in mijn gezin voldoende voor een avondmaaltijd voor 2 volwassen en 3 kinderen. Ongeveer 20 stuks, afhankelijk van hoe dun of dik je de pannenkoeken bakt…

Pannenkoeken huisgemaakt

Deze luchtige pannenkoeken zijn eenvoudig zelf te maken zonder pakjes en zakjes. Melk, meel en eieren zijn de belangrijkste ingrediënten. Je kunt variëren door een mix van verschillende melen te gebruiken of bijvoorbeeld amandelmelk te nemen.
Keuken: Hollands
Porties: 20
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

  • 500 gram bloem of een mix van verschillende soorten meel
  • 1 theelepel zout
  • 1 liter melk
  • 7 biologische eieren
  • 1 eetlepel vanille suiker

Instructies

  • Meng bloem of mix van meel samen met het zout en de suiker in een beslagkom. Maak een kuiltje in het mengsel een schenk de helft van de melk erin. Roer met een garde vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat. Klop één voor één de eieren erdoor. Schenk al roerend scheutje voor scheutje de resterende melk erbij.
  • Roer één voor één de eieren door het beslag. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige volledig is opgenomen.
  • Zet een koekenpan op het vuur. Zorg dat de pan goed heet is alvorens te beginnen. Smelt dan een klontje boter of (kokos)olie in de koekenpan. Schenk hierin twee juslepels beslag. Verdeel het beslag over de bodem van de pan door de pan op te pakken en schuin te houden zodanig dat het beslag zich over de gehele bodem kan verdelen. Bak de pannenkoek op matig vuur aan één kant goudbruin totdat de bovenkant is opgedroogd. Keer de pannenkoek om en bak de andere kant goudbruin.

Hoe eet jij je pannenkoek het liefst? Hartig of zoet? In de ochtend of de avond? Dik gebakken of dun? Deel het in een reactie! 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Comments
  • Nicole ~ Heather & Lime
    juli 18, 2017

    Zo makkelijk om te maken eigenlijk, maar op de een of andere manier grijpen wij hier toch altijd naar een pakje mix 😉

    • Yolanda
      juli 18, 2017

      Dank voor je reactie, Nicole! Ja het is echt supermakkelijk, gewoon mixen and matchen van je favoriete meelsoorten. Of gewoon alleen bloem gebruiken om te kijken hoe het bevalt. Een pakje mix kan natuurlijk ook, maar dit is net zo makkelijk en vriendelijker voor je portemonnee! Laat je het weten als je pannenkoeken hebt gebakken zónder mix? Erg benieuwd hoe het bevalt ?

  • Ria
    maart 17, 2021

    Leuke webside! Ik ga nu pannenkoeken bakken met verschillende bloemsoorten en beleg!