Karwijcake

Deze karwijcake smaakt heel aromatisch doordat er karwijzaad in zit. De binnenkant is zacht en smeuïg, terwijl de bovenkant krokant is.

Wat is karwijzaad?

Karwijzaad zijn gedroogde zaadjes van de karwijplant. De smaak is zoet en anijsachtig. Het doet mij denken aan de smaak van venkelzaad.

Karwijzaad, kummel en komijn worden wel eens door elkaar gehaald.

Kummel is een andere benaming voor karwijzaad. Komijnzaad heeft een vergelijkbaar uiterlijk met karwijzaad. Maar de smaak van komijn is anders. Komijn heeft evenals karwij een kruidige, anijsachtige smaak, maar karwijzaad is sterker, scherper en minder bitter van smaak dan komijnzaad. zijn lekker in hartige gerechten bijvoorbeeld stoofvlees met bier en karwijzaad, maar ook in brood of cake is karwijzaad lekker.

Karwijzaad in cake kan dus ook

Dit recept voor karwijcake is zo’n recept dat eigenlijk niet mis kan gaan, makkelijk en lekker is. Ik haalde het uit het boek Keuken, recepten uit het hart van het huis van Nigella Lawson. Meer foolproof bakrecepten van Nigella? Kijk dan ook eens naar de recepten voor appel kaneel muffins en brownies.

Karwijcake

Karwijcake

Deze karwijcake heeft een heerlijk aromatische smaak die doet denken aan anijs. De binnenkant is zacht en smeuïg. De bovenkant is door het laagje suiker krokant.
Gang: gebak, Nagerecht
Porties: 10
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

  • 175 gram zachte ongezouten boter plus klontje extra
  • 175 gram fijne kristalsuiker plus 1 eetlepel om over de cake te strooien
  • 150 gram speltbloem
  • 2 theelepels =10 ml bakpoeder
  • 75 gram amandelmeel of amandelschaafsel fijngemalen in hakmolentje staafmixer
  • 4 theelepels =20 ml karwijzaadjes
  • 3 eieren

Instructies

  • verhit de oven op 180 graden C (boven en onderwarmte).
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  • Klop de boter met 175 gram suiker romig tot een licht en schuimig mengsel.
  • Meng in een aparte kom bloem, bakpoeder, gemalen amandelen en karwijzaad. klop hiervan 1 eetlepel door het boter en suikermengsel.
  • Voeg aan het boter en suikermengsel al kloppend telkens 1 ei tegelijk toe. Blijf kloppen tot het ei goed opgenomen is. Voeg het bloemmengsel in 3 delen toe. Voeg na elk ei een deel bloemmengsel toe.
  • Schep het beslag in de cakevorm als alle ingrediënten gemengd zijn.
  • Strijk de bovenkant glad en strooi de resterende eetlepel suiker erover.
  • Bak de cake in 45 minuten goudbruin in de oven.
  • De cake is gaar als een prikker er droog uitkomt.

Notities

bron: Keuken, Nigella Lawson

Houd jij ook zo van de anijsachtige smaak van karwijzaad? Welke toepassingen ken jij voor karwijzaad? Ik lees graag jouw ideeën terug in een reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.