Bechamelsaus

Deze saus is onmisbaar voor elke thuiskok

Als je weet hoe een bechamelsaus moet maken, komen veel lekkere gerechten binnen handbereik. Ovenschotels zoals lasagne en moussaka worden vaak afgemaakt met een bechamelsaus. Door kaas toe te voegen aan een bechamelsaus maak je eenvoudig een kaassaus. Deze kaassaus kun je zo bij groenten serveren, maar je kunt bijvoorbeeld ook bloemkool of witlof met ham en kaassaus nog even in de oven laten gratineren. Door verschillende ingrediënten zoals kaas, mosterd of specerijen en kruiden toe te voegen, kun je deze saus steeds op verschillende manieren gebruiken.

Een drietal basis ingrediënten

Een bechamelsaus bestaat uit boter, bloem en melk. Het papje van boter en bloem noem je een roux. De bindende eigenschap van een roux tovert de melk om in een gladde saus. Belangrijk is dat de bloem even tijd krijgt om te garen. Anders smaakt je bechamelsaus naar bloem. Wees niet bang voor klontjes, deze krijg je door te roeren met een garde wel weg.

 

Bechamelsaus

Bechamelsaus is een mooie witte basissaus. Je kunt vele variaties maken op het basisrecept.
Gang: saus
Auteur: een snufje aandacht en liefde

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel versgeraspte nootmuskaat

Instructies

  • Smelt de boter op middelhoog vuur in een grote steelpan met zware bodem. Laat de boter niet bruin worden.
  • Roer met een pollepel de bloem door de boter. Laat de bloem een paar minuten garen. Nu heb je een roux gemaakt.
  • Voeg een scheut melk toe (circa 60 milliliter). Dit wordt snel door de roux opgenomen. Roer met een garde tot een gladde massa ontstaat.
  • Blijf onder voortdurend roeren de rest van de melk in scheuten toevoegen. Als de melk volledig in de saus is opgenomen, breng je de saus aan de kook.
  • Laat de saus al roerend op zacht vuur indikken.
  • Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Notities

Je hebt nu een basissaus gemaakt. Je kunt aan deze saus smaakmakers toevoegen zoals mosterd, kaas, specerijen en kruiden. Vervolgens kan de saus gebruikt worden bij bijvoorbeeld lasagne, moussaka, bloemkool met kaassaus of witlof met ham en kaas uit de oven.
NB voor bechamelsaus over de lasagne gebruik ik een andere verhouding boter, bloem en melk. Namelijk 50 gram boter, 50 gram bloem en 400 milliliter melk. Daarnaast smelt ik dan een flinke handvol geraspte kaas in de bechamelsaus voordat ik de saus over de lasagne verdeel.

 

Heb jij ervaring met het maken van een bechamelsaus? Ken jij nog andere toepassingen dan genoemd voor een bechamelsaus? Heb je nog tips of tricks? Ik lees graag jouw reactie! 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments
  • Judith Romijn
    september 25, 2015

    Er kerriesaus van maken met een sjalotje en kerriepoeder en dan bij bloemkool en kipfilet.

    • Yolanda
      september 25, 2015

      Juist Judith!
      Dank voor je aanvulling, dat is ook een lekkere toepassing voor een bechamelsaus.