Lasagne bolognese met bechamelsaus

One can’t go wrong with lasagne!

Deze Lasagne bolognese met bechamelsaus is het ultieme comfort food. Ik ken eigenlijk niemand die geen lasagne lust. Ik maak mijn gezin, inclusief aangewaaide familieleden of vriendjes en vriendinnetjes, zonder uitzondering blij als ik lasagne op tafel zet.

Mijn moeder maakte vroeger lasagne uit een doosje honig of knorr, of iets dergelijks. Ze maakte een saus voor de lasagne door gehakt te rullen en te mengen met poedersaus uit het pakje en melk toe te voegen. Erg makkelijk en de kinderen waren blij. Maar op het moment dat je lasagne uit een pakje gaat vergelijken met een huisgemaakte versie dan wordt het duidelijk dat dat beetje extra aandacht en liefde zeer de moeite waard is.

Te moeilijk of te veel werk? Kijk eens naar deze tips

 1. Gebruik een restje pasta of bolognesesaus dat je over hebt van een andere dag. Op die manier hoef je restje niet weg te gooien. Daarnaast heb je dan al een saus die mooi op smaak is en bespaar je tijd omdat je niet opnieuw een saus hoeft te maken. Je kunt dus ook, als je toch pastasaus maakt, een dubbele hoeveelheid maken. Pastasaus laat zich prima invriezen.
 2. Is jouw restje pastasaus niet genoeg voor een hele lasagne? Maak er meer saus van door wat restjes (geroosterde) groenten of vlees toe te voegen. Voeg een extra blik tomatenblokjes of passata toe.
 3. Pimp je lasagne met een laagje van dunne plakken courgette of gegrilde aubergine.
 4. Varieer met kaassoorten zoals Parmezaanse kaas of voeg een laagje mozzarella in plakken toe.
 5. Maak variaties op onderstaand recept. Pas hoeveelheden aan naar eigen inzicht. Gebruik koelverse pastabladen of maak zelf lasagnevellen. Gebruik andere kruiden, kaassoorten, vlees of groenten. Gebruik vooral wat je in huis hebt of lekker vindt.
 6. Bouw de lasagne een dag van te voren op en bak hem de volgende dag af. Vaak is je lasagne dan minder vochtig omdat het vocht uit de saus dan tijd heeft om in de lasagnebladen te trekken.
 7. Laat eventueel de bechamelsaus weg en strooi een goede hoeveelheid kaas over de lasagne.
 8. Verdeel de bechamelsaus (zonder kaas) tussen de verschillende lagen van de lasagne.
 9. Lasagne kan bewaard worden in de vriezer.

Recept Lasagne Bolognese met  bechamelsaus

voor ongeveer 6 porties

Ingrediënten

 • 1 halve hoeveelheid bolognesesaus
 • 1 pakje lasagnebladen (ongeveer 250 gram)
 • 1 hoeveelheid bechamelsaus
 • 200 gram geraspte belegen kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Smelt in de bechamelsaus een derde van de geraspte kaas. Breng de bechamelsaus eventueel nog op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verdeel een laagje bolognesesaus over de bodem van een flinke ovenschaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is.

Leg hier een laag lasagnebladen op. Schep weer een laag bolognesesaus op de lasagnebladen. Dek de bolognesesaus weer af met een laagje lasagnebladen. Zo bouw je de laagjes van je lasagne op. Je begint met een laagje bolognesesaus en je eindigt met een laagje lasagnebladen.

Giet over je laatste laag lasagnebladen de bechamelsaus. Zorg dat de lasagnebladen bedekt zijn, anders drogen de bladen uit in de oven.

Verdeel het restant van je geraspte kaas over de bechamelsaus.

Bak de lasagne 30 tot 45 minuten af in de oven. Als de kaas bovenop de lasagne te snel bruint, kun je hem de eerste 20 minuten van de oventijd afdekken met aluminiumfolie. De lasagne is gaar als een houten prikker er makkelijk in glijdt. Je wilt graag dat de kaas mooi gesmolten en gebruind is, met hier en daar wat zwarte vlekjes. In een glazen ovenschaal kun je mooi zien of de lasagne echt goed warm is door het borrelen van de saus.

Als je de lasagne even 10 minuten uit de oven laat afkoelen, wordt de lasagne steviger en valt de lasagne minder makkelijk uit elkaar.

Serveer bij de lasagne bolognese met bechamelsaus een simpele groene salade en knapperig brood. Smullen!

 

Ben jij ook zo gek op lasagne? Wat is jouw favoriete lasagnerecept of heb jij nog tips voor een perfecte lasagne? Deel het in een reactie!

 

veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous
Bechamelsaus
Lasagne bolognese met bechamelsaus