Moussaka

Moussaka

een beetje van mezelf en een beetje van Mary Calombaris

Wat is de herkomst van een recept? Naarmate ik meer recepten lees, naarmate ik meer kookprogramma’s kijk en naarmate ik meer zelf kook, durf ik steeds meer te experimenteren met recepten en ingrediënten. In mijn vorige blogpost over tzatziki schreef ik al dat mijn favoriete vakantiebestemming Griekenland is. In Griekenland en in het Griekse restaurant waar ik graag kom, eet ik veelal moussaka. Om dat vakantiegevoel ook eens thuis te hebben, heb ik in een grijs verleden een pakje (zo’n wereldgerecht) voor moussaka gemaakt. Wat een desillusie, dit was echt niet lekker. Omdat mijn nicht lekkere moussaka zelf maakt, durfde ik het op een gegeven moment ook eens te proberen. Ik ben moussaka gaan maken aan de hand van haar recept en een recept uit de Allerhande. Dit recept pas ik nu aan naar aanleiding van de ingrediënten die ik in huis heb en naar smaak. Dankzij Masterchef Australia en Mary Calombaris (de moeder van jurylid George Calombaris) heb ik het recept voor moussaka nog verder kunnen fine tunen. Denk je dat je dit recept NOG verder kunt verbeteren? Voel je vrij en pas het aan!

 

Moussaka

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 350 gram rundergehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels kaneel
  • scheut 60 ml witte wijn, optioneel
  • nootmuskaat versgeraspt, naar smaak
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 of 2 aubergines afhankelijk van hoe groot ze zijn
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 175 gram kaas geraspt

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Kook 10 minuten en zet apart.
  • voor de gehaktsaus:
  • Fruit de ui glazig in een koekenpan. Voeg na 4 minuten de knoflook toe en bak deze heel kort mee. Voeg tomatenpuree toe en bak deze ook even mee.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul. Laat de oregano en kaneel even meebakken.
  • Blus af met witte wijn en laat het vocht en de alcohol op wat hoger vuur verdampen.
  • Voeg dan het blik tomatenblokjes toe en laat de saus een half uurtje (of langer) pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Zet de gril aan. Snijd de aubergine in de lengte in plakken. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en gril 6 tot 14 minuten.
  • Maak nu de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan, totdat het niet meer schuimt, maar nog niet verbrand is. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel en paar minuutjes totdat de roux bruin wordt. Schenk steeds een beetje van de melk erbij en breng het al roerend aan de kook. Laat het terwijl je blijft roeren indikken tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat (versgeraspte) nootmuskaat. Eventueel kun je ook wat kaas door de bechamelsaus roeren.
  • Stel nu de ovenschaal samen. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal. Bedek daarna met de gekookte aardappel en de aubergine. De volgende laag is de bechamelsaus. Bestrooi rijkelijk met kaas. Bak de moussaka in een voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Comment