Paardenbloemen jam

Ik had niet gedacht dat het echt wat zou worden

Soms moet je gewoon iets proberen. En je verwachtingen aan de kant zetten. Mijn nieuwsgierigheid overwon mijn bedenkingen en ik maakte paardenbloemen jam.

In een tijd waarin honing duur was en er weilanden vol paardenbloemen stonden, werden de paardenbloemen gebruikt om paardenbloemen jam of gelei van te maken. De smaak en kleur lijkt op honing. Vandaar de naam “armeluis honing” of “armeluizenhoning”. Ik was erg benieuwd of dat ook echt zo is. Impulsief besloot ik op een mooie vrijdagmiddag met mijn kinderen de ongerepte natuur in te gaan, op zoek naar de laatste bloeiende paardenbloemen van het seizoen. Altijd leuk om met kinderen te gaan wildplukken. Ze vinden het in ieder geval leuker dan boodschappen doen. En je hoeft niet bang te zijn dat ze ongemerkt allerlei snoepgoed uit de schappen pakken. Dus ga eens ontspannen wildplukken en maak dit recept paardenbloemen jam.

Pluktips

Als je gaat plukken, pluk dan op een schone plek (dus niet waar honden worden uitgelaten of langs een drukke weg). Daarom ben ik lekker de vrije natuur in gegaan. Pluk bij voorkeur op een zonnige dag. Dan zijn de bloemen open en zie je goed welke bloemen mooi zijn om te gebruiken. Je kunt paardenbloemen vooral vinden in de maanden april en mei.

Bloemen verwerken

Alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar, maar het beste is om vooral het geel te gebruiken. Het groen smaakt bitter. Als de bloemen geplukt zijn, kun je ze uitgespreid op bakplaten een middagje in de zon laten drogen. Daarna kun je makkelijker het geel uit de bloemen halen. Ik gebruikte hiervoor mijn nagels. Er is zeker ook een deel van de kroonblaadjes en de bloembodem meegekomen. Dus doe daar niet al te ingewikkeld over. Ik heb ook recepten voor paardenbloemen jam gelezen waarbij de bloemen niet in de zon werden gelegd en de bloemen alleen met een schaartje bij de bloembodem werden afgeknipt. Dit kan dus ook. Het stuifmeel en de meeldraden geven veel smaak, dus zorg dat je dat bewaart.

Recept Paardenbloemen jam /gelei/ armeluizenhoning

Ingrediënten

  • 200 gram paardenbloemen
  • 1 citroen, met schil in schijven
  • 1 sinaasappel, met schil in schijven
  • kokend water
  • 1 kg geleisuiker, exacte hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid overgebleven vocht

extra nodig

bereiden

Was de bloemen bij voorkeur niet. Je wast namelijk smaak (stuifmeel) weg. Als je de bloemen toch wilt wassen, zou ik ze wassen onder de stromende kraan en dan pas de bloembodem eraf snijden. Ik zou om het verlies aan smaak te compenseren wat meer bloemen gebruiken.

Doe al het geel van de bloem dat je hebt afgesneden in een grote afsluitbare pot/schaal/pan. Voeg de gesneden citroen en sinaasappel toe.

Overgiet nu met kokend water totdat alles net onder staat.

Laat het nu afgedekt 24 uur staan. De smaken kunnen nu in het water trekken.

Vang na 24 uur intrekken het vocht op door te zeven in een vergiet met daarin een theedoek/neteldoek/kaasdoek. Vouw de doek dicht en knijp zoveel mogelijk vocht eruit.

Meet de hoeveelheid vocht die je overhoudt. Vul het eventueel met water aan tot 750 milliliter.

Breng het vocht in een grote hoge pan aan de kook met 1 kg geleisuiker. Laat het mengsel 4 minuten goed doorkoken. Optioneel: Om te testen of de jam goed is, laat je een druppel van de jam vallen op een koud schoteltje. Als de jam direct stolt, is het goed.

Schenk de gelei in schoongemaakte potten en laat de potten op de kop afkoelen. De jam wordt daardoor langer houdbaar doordat de lucht door warme jam heengaat en zodoende wordt “gesteriliseerd”.

Ik moet zeggen dat paardenbloemen jam inderdaad op honing lijkt. Vooral de smaak en geur doen mij echt denken aan honing.

Er zijn nog meer recepten die je met paardenbloemen kunt maken, zoals paardenbloemen limonade, champagne of wijn. Ik zou zeggen probeer het eens!

Lees meer over het gebruik van paardenbloemen in de keuken op Wildpluk wiki.

 

Ken jij nog leuke wild-pluk-recepten? Of heb andere leuke ervaringen te delen, bijvoorbeeld leuke activiteiten met kinderen? Of hoe overleef ik een rondje supermarkt met peuters? Ik lees graag jouw reactie!
veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.

Previous
Steriliseren potten en flessen
Paardenbloemen jam