Vegan Pesto
Een lekkere vegan pesto zonder kaas? Kan dat?
Wat als je geen kaas lust, minder dierlijke zuivel wilt eten of geen dierlijke producten wilt gebruiken? Maar je wilt WEL genieten van een lekkere pesto? Kan dat?
Ja, dat kan!
Kies dan voor deze heerlijke vegan pesto. Het traditionele recept voor pesto bevat Parmezaanse kaas. In dit recept is de Parmezaanse kaas vervangen door edelgistvlokken. Edelgistvlokken heeft een hartige smaak, die wel omschreven wordt als een kazige smaak. De Parmezaanse kaas kan dus prima vervangen worden door edelgistvlokken in een vegan pesto. Daarnaast zitten edelgistvlokken boordevol B-vitamines dus het is nog heel gezond ook.
Verder zit er in deze vegan pesto net als in een traditionele pesto basilicum, knoflook, pijnboompitten en olijfolie. Lekker op geroosterd (zuurdesem)brood, in combinatie met tomaten, of op pizza.
Nieuwsgierig?
Op het blog van De Groene Meisjes staat uitgebreid beschreven wat edelgistvlokken zijn, waar je het kunt kopen en hoe je het kunt gebruiken. Voor wie het blog van de Groene Meisjes nog niet kent: het staat boordevol met leuke recepten, tips en ideeën voor een vegan leefstijl.
vegan pesto
Ingrediënten
- 1,5 cup basilicumblaadjes oftewel 15 gram
- 1/3 cup goede olijfolie
- 1 cup pijnboompitten oftewel 100 gram
- 3-5 teentjes knoflook
- 1/3 cup nutritional yeast = edelgistvlokken
- 3/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
Instructies
- doe de basilicum, pijnboompitten en teentjes knoflook in een blender of het hakmolentje van je staafmixer.
- maal pulserend fijn. De pesto moet niet helemaal fijngemalen zijn het mag nog een beetje grove textuur behouden.
- voeg edelgistvlokken, olijfolie, zout en peper toe en maal nogmaals tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- voeg naar smaak nog zout en peper toe
Voor welke pesto zou jij kiezen? De traditionele of een vegan versie? Zou jij ook vaker willen kiezen voor vegetarische of vegan opties? Om welke redenen? Ik hoor graag jouw mening in een reactie!