Aardappelkroketten

Over kliekjesrecepten, duurzaamheid, “Ons bin zûnig!”, foodwaste en upcycling

Wie mij een beetje kent, weet dat ik graag met restjes of kliekjes kook. In een kliekje zit al aandacht en liefde, oftewel smaak. Het is een hoogwaardig product, zonde om weg te gooien! Daarom deel ik dan ook graag een recept voor aardappelkroketten gemaakt met een restje aardappelpuree.

Maar kijk eens naar de volgende feiten betreffende voedselverspilling:

  • Zo’n 14% van het eetbare voedsel wordt verspild, jaarlijks 47 kilo per Nederlandse inwoner.
  • De Nederlandse consument gooit ongeveer voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel per jaar weg.
  • Dat is jaarlijks ruim € 150,- euro per persoon.
  • Eenpersoonshuishoudens, gezinnen met (jonge) kinderen en jongeren onder 25 jaar verspillen relatief het meest.
  • We denken minder te verspillen dan gemiddeld. Iedere dag een beetje weggooien, loopt echter uiteindelijk over een jaar behoorlijk op.
  • Voedselverspilling is belastend voor het milieu. Het kost energie en grondstoffen om voeding te produceren, vervoeren, bewerken, verpakken, bewaren en eventueel te bereiden.

bron: Factsheet Voedselverspilling door consumenten, Voedingscentrum

We zijn het er allemaal over eens of het nou uit overwegingen van duurzaamheid of een instelling van “Ons bin zûnig!” komt: Damn foodwaste!

Upcycling

Upcycling is in deze context het proces waarbij voedselrestjes of kliekjes worden omgezet in producten van een hogere kwaliteit. Hier is mijn aandeel door een recept met jullie te delen voor de “upcycling” van een restje aardappelpuree tot hoogwaardige aardappelkroketten.

Voor meer kliekjesrecepten:

Kliekipedia

 

Wat is jouw favoriete kliekjesrecept? Heb jij nog tips om voedselverspilling te voorkomen? Ik lees het graag in een reactie!

 

 

Aardappelkroketten

Een restje aardappelpuree tover je eenvoudig om in huisgemaakte aardappelkroketten. Op dit basisrecept kun je variaties maken door smaakmakers aan de aardappelpuree toe te voegen zoals geraspte (Parmezaanse) kaas, scheutje bouillon, mosterd, kruiden (peterselie) en specerijen.
Gang: Bijgerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Een snufje aandacht en liefde

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelpuree een nacht gekoeld in koelkast
  • 1 ei
  • paar eetlepels bloem
  • paneermeel
  • olie om in te bakken
  • zout en peper

Instructies

  • Laat de aardappelpuree goed afkoelen in de koelkast.
  • Splits het ei en meng de dooier door de aardappelpuree. Het eiwit bewaar je om te paneren.
  • Proef of je aardappelpuree voldoende op smaak is. Voeg eventueel zout en peper toe of andere smaakmakers.
  • Vorm met je handen kleine kroketten van de aardappelpuree. Is de puree te zacht, laat het dan eventueel tussendoor opstijven in de koelkast.
  • Zet drie schalen klaar. Een met bloem, een met het eiwit (losgeklopt) en een met paneermeel.
  • Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte eiwit en de paneermeel.
  • Bak de kroketten in hete olie goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

tip: bewaar de aardappelkroketten in de koelkast totdat je ze gaat bakken. Eventueel kun je ze voor het bakken ook invriezen.
tip: je kunt de kroketten warmhouden in een oven van 80 graden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments
  • Drumles Den Haag
    januari 24, 2016

    Supergoed idee!! Mijn vriend zal dit recept helemaal geweldig vinden en ik vind het fijn niets weg te hoeven gooien 🙂

    • Yolanda
      januari 24, 2016

      Wat goed dat je het idee van “no food waste” steunt! Veel plezier met het maken van de aardappelkroketten en ik hoop dat je vriend ze inderdaad geweldig vindt.