Romig Vanilleijs

O zo heerlijk, indulgent, homemade romig vanilleijs

Dit is niet het makkelijkste ijs recept, maar als je het onder de knie hebt, is het zeker de moeite waard. Dit is heerlijk zacht en smeuïg vanilleijs, dat smelt op de tong en heeft een volle romige vanille smaak.

Een beetje achtergrondkennis is onmisbaar

Hoewel het maken van ijs gemakkelijk lijkt, is een goed recept toch wel heel belangrijk, zo blijkt uit de gedetailleerde informatie op de mooie website Koken met Kennis. Een beetje achtergrondkennis van de processen waar je mee bezig bent tijdens het koken kan net dat verschil maken tussen succes en mislukking. Bij sorbetijs zorgt suiker voor een goede textuur, terwijl bij roomijs vet het essentiële ingrediënt is. Behalve dat het vet zorgt voor een goede textuur is het ook een ideale smaakdrager.

de crux

Technisch gezien zit de moeilijkheid bij roomijs in het garen van met suiker opgeklopte eidooiers in warme melk. Dit is een zogenaamde crème anglaise. Als je het goed doet maak je een soort vanillevla. Dit is de belangrijkste basis voor heerlijk romig vanilleijs. Als je het niet goed doet heb je zoete roerei en daar kun je geen ijs van maken. De belangrijkste achtergrondkennis die je hierbij moet hebben is dat je je eieren NIET wilt laten koken. De eieren zijn gaar bij een temperatuur van 80 graden Celsius. Dus ik zou zeggen, maak het jezelf gemakkelijk en schaf een keukenthermometer aan.

Als je eenmaal een crème anglaise kunt maken en de basis voor romig vanilleijs onder de knie hebt, kun je ook gaan variëren met andere smaakmakers, zoals gember, lavendel of rasp van citrusvruchten.

recept vanilleijs

Goddelijk romig vanilleijs voor ongeveer 750 milliliter
Gang: Nagerecht
Auteur: Een snufje aandacht en liefde

Ingrediënten

  • 350 milliliter volle melk
  • 100 gram eidooiers van 6-7 eieren, afhankelijk van de grootte van je eieren
  • 130 gram suiker
  • 150 milliliter slagroom
  • 1/2 vanillestokje als je niet zo'n mooie grote dikke kunt vinden, gebruik dan 1 hele
  • snufje zout

Instructies

  • Verwarm de melk met een snuf zout in een steelpan. Breng het tegen de kook aan.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte in en schraap het vanillemerg eruit. Voeg dit samen met het vanillestokje aan de melk toe.
  • Laat het mengsel 30 minuten trekken.
  • Klop ondertussen in een ruime kom de eidooiers met 100 gram suiker bleek, dik en romig.
  • Verwijder het vanillestokje en verwarm de melk.
  • Schenk een deel van de warme melk al roerend met een garde bij de eidooiers. Schenk dan alles terug bij de rest van de hete melk in de steelpan. Laat dit onder voortdurend roeren binden totdat het zo dik is dat het aan de achterkant van een pollepel blijft hangen. Makkelijker is het om een kookthermometer te gebruiken. Verwarm het melk-eidooiermengsel tot 80 graden. Laat het NIET koken, want dan heb je roerei in plaats van een crème anglaise.
  • Laat het melk-eidooiermengsel onder regelmatig roeren goed afkoelen. Gebruik eventueel een bak met ijswater.
  • Klop de slagroom met 30 gram suiker luchtig, maar niet stijf.
  • Meng de slagroom door het afgekoelde melk-eidooiermengsel.
  • Idealiter laat je dit mengsel nog een nacht afkoelen in de koelkast, maar je kunt dit ook overslaan.
  • Als je in het gelukkige bezit bent van een Magimix zelfvriezende ijsmachine, kun je het mengsel NU in de ijsmachine doen en in zo'n 20 minuten heb je heerlijk ijs.
  • Heb je een andere ijsmachine: laat dan het mengsel in de koelkast nog extra koud worden en volg de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
  • Heb je nou helemaal geen ijsmachine dan kun je het mengsel, nadat het in de koelkast extra koud is geworden, in de vriezer zetten en elk half uur doorroeren om de ijskristallen te breken. Herhaal dit gedurende 3 tot 4 uur.

 

Tip: bij dit recept gebruik je een aantal eidooiers, maar geen eiwitten. Gooi de eiwitten niet weg, maar maak er bijvoorbeeld Nougat, ijshoorntjesbitterkoekjes of meringues van.

Tip: de overgebleven eiwitten kunnen 2 dagen in de koelkast, of 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

 

Weet jij nog een leuk recept om eiwitten in te verwerken? Of vertel me wat jouw favoriete ijssmaak is? Ik lees het graag terug in een reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Comments
  • Simone
    september 6, 2015

    O zo lekker he ijs… 🙂 Ik ben wel een beetje een zomer ijsjes eter persoon. Heerlijk met lekker vers fruit enzo. Gaat toch niks boven homemade. En ja die magimix is eigenlijk wel onmisbaar voor goed ijs! 😉

    • Yolanda
      september 6, 2015

      Er gaat zeker niets boven homemade ijs. Echt zoveel lekkerder en verrassend makkelijk. Je steelt er de show mee, maar je hoeft echt geen 3 sterrenchef te zijn om een lekker ijsje te produceren. Volwassenen zijn misschien meer gewend om alleen in de zomer een ijsje te eten, maar voor kinderen maakt het niets uit! Er gaat altijd wel een ijsje in ;). Maar echt: als je, bijvoorbeeld met Kerst of zo, toch een ijsje wilt draaien en je logeetje is al vertrokken naar de rechtmatige eigenaar…. dan weet je me te vinden 😉

  • Christine
    juni 13, 2016

    Ik heb nog een heel goed alternatief voor het gebruiken van je eiwitten. Maak er overheerlijke kokoskoekjes van…

    2 eiwitten
    250 gr suiker
    125 gr geraspte kokos
    25 gr bloem
    Eetlepel citroensap

    Eiwitten, suiker en citroensap au bain Marie laten smelten, af en toe doorroeren met een vork. Van het vuur halen, kokos en bloem er doorheen roeren. Bakplaat beleggen met bakpapier en een vel ouwel (eetpapier). Op ouwel met twee lepels hoopjes van het beslag maken. Je kunt ze met vochtige handen nog een beetje bijwerken. Baktijd is ongeveer 10 min op 170 graden (hangt van de grootte af). Als ze lichtbruin gekleurd zijn, zijn ze klaar.

    Hartelijke groeten,

    Christine

    • Yolanda
      juni 13, 2016

      Hoi Christine, dat is zeker een leuk alternatief voor overgebleven eiwitten! Dank voor je aanvulling, ik ga het zeker eens proberen?