Bitterkoekjes
Zo lekker…. nog sneller op dan gemaakt!
En dat is dus echt snel, want je hebt ze in pakweg een kwartiertje uit de oven.
Dit is een ideaal receptje voor als je eiwitten over hebt, nadat je een recept hebt gemaakt waarbij je alleen dooiers nodig had. Gooi ze dus niet weg, maar maak bijvoorbeeld bitterkoekjes, nougat of ijshoorntjes.
Tijdens mijn zoektocht op google stuitte ik op verschillende recepten voor bitterkoekjes. In sommige recepten wordt gebruik gemaakt van abrikozenpitten of bittere amandelen om de bittere smaak te krijgen. Daarnaast las ik dat in die ingrediënten mogelijk een giftige stof zit. Onder het mom van “better safe than sorry” en “gemak dient de mens”, koos ik ervoor een receptje van Rudolph van Veen als uitgangspunt te nemen. Dit is een lekker snel receptje met slechts 4 ingrediënten.
bitterkoekjes
Ingrediënten
- 75 gram amandelschaafsel
- 75 gram poedersuiker
- 1 eiwit
- 1 theelepel bitter amandelextract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden boven en onderwarmte.
- Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
- Maal in het hakmolentje van je staafmixer het amandelschaafsel tot meel.
- Voeg het poedersuiker en de amandelextract toe en maal nog even pulserend.
- Voeg zoveel eiwit toe dat het amandel-suikermengsel losser wordt, maar niet vloeibaar. Als je een eiwit hebt van een medium ei heb je waarschijnlijk het hele eiwit nodig. Zolang het maar niet te vloeibaar wordt, want dan krijg je hele platte dunne bitterkoekjes. De smaak is er niet minder om!
- Doe het amandel-suikermengsel daarna in een spuitzak met grote gladde spuitmond en spuit doppen ter grootte van een theelepeltje op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Met een natte vinger kun je de koekjes eventueel nog bijwerken.
- Bak de bitterkoekjes in 10 minuten goudbruin en gaar.
Notities
Weet jij nog een recept om overgebleven eiwitten te verwerken? Of wat doe jij met overgebleven eidooiers? “Sharing is caring”, deel jouw ervaringen in een reactie!