Zelfgemaakte Pesto

 

Koop nooit meer een potje pesto uit de supermarkt

Er zijn een aantal receptjes die je zo eenvoudig zelf in elkaar flanst, dat het echt niet nodig is het equivalent in de supermarkt te kopen. Dat geldt voor hummus, maar dat geldt zeker ook voor pesto. Met vijf ingrediënten maak je zelfgemaakte pesto, in vijf minuten tijd. De Italiaanse keuken staat er om bekend met een paar ingrediënten heerlijke smaken te creëren. De kunst is om pure en kwalitatief goede ingrediënten te gebruiken. Dan heb je verder niet veel opsmuk nodig.

Een traditionele pesto bestaat uit de volgende ingrediënten:

basilicum knoflook pijnboompitten

olijfolie

Parmezaanse kaas

  • basilicum
  • knoflook
  • pijnboompitten
  • olijfolie
  • Parmezaanse kaas

Zelfgemaakte pesto is niet te vergelijken met een potje uit de supermarkt

Neem nou het potje van Bertolli. Ik herinner mij nog dat ik geschokt op de website van Foodwatch kennis nam van de ingrediëntenlijst van het potje uit de supermarkt.

Vergelijk nu de ingrediëntenlijst van een potje maar eens met de ingrediëntenlijst voor zelfgemaakte pesto.

Basilicum 46%, zonnebloemolie, Italiaanse KAAS 7% (Grana Pedano BOB* (bevat lysozym van EI), pecorino Romana BOB*), CASHEWNOTEN, MELKWEI, zout, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing 2%, glucosestroop, suiker, aardappelvlokken, aroma, (bevat MELK), knoflook 0,5%, pijnboompit 0,5%, voedingszuur:melkzuur.

~Bertolli Pesto alla Genovese

There, I rest my case!

Dus voortaan maken we onze pesto lekker zelf! En geloof mij: dat is echt veel lekkerder. Er zijn talloze toepassingen.

  • op brood
  • in combinatie met (tros)tomaten
  • in soep, zoals minestrone
  • op pizza of panini met tomaat en mozzarella
  • als saus voor spaghetti

Daarnaast kun je andere varianten maken van pesto. Vervang de basilicum en pijnboompitten bijvoorbeeld door rucola en walnoten. Of maak een variatie met peterselie en amandelen. Kies je liever voor een vegan optie? Kijk dan hier voor een recept voor vegan pesto.

 

recept pesto

Pesto maak je in een handomdraai zelf. Eigenlijk meet ik mijn ingrediënten niet af. Ik doe het op gevoel en proef. Afhankelijk van de smaak voeg ik nog wat meer toe van het een of ander. Voor degenen die toch liever exacte hoeveelheden willen weten volgt hier het recept.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 40 gram pijnboompitten
  • 120 milliliter olijfolie extra vergine
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas versgeraspt
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maal de basilicumblaadjes samen met de knoflook en pijnboompitten fijn. Je kunt hiervoor een vijzel gebruiken, maar het kleine hakmolentje van een staafmixer werkt ook prima.
  • Giet de olijfolie er in delen bij en maal nog even verder totdat de olijfolie min of meer is opgenomen.
  • Meng met de Parmezaanse kaas tot een grove saus.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.

Notities

In een schoon potje, onder een laagje olie, kun je pesto tot een week in de koelkast bewaren.
Eventueel vries je pesto in een ijsklontjesbakje in. Je kunt smaak toevoegen aan saus of soep met een klontje ingevroren pesto.

 

Ken jij nog andere variaties op het traditionele recept? Of hoe eet jij je pesto het liefst? Deel het in een reactie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments
  • Frederike
    juli 6, 2015

    Goede timing dit recept! Was net op zoek naar een goed en makkelijk pesto-recept. Dankjewel!

    • Yolanda
      juli 6, 2015

      Frederike, niet te moeilijk doen, hoor! Gewoon naar smaak wat van de ingrediënten met elkaar mengen. Je hebt wel meer dan een flinke hand vol basilicum nodig (meestal gebruik ik wel een heel plantje). Je kunt de pijnboompitten van te voren roosteren, maar ik vind de pesto romiger als ik het niet doe. Succes en ik ben benieuwd of het smaakt en wat je verder met de pesto gaat doen!