Risotto con Funghi
Risotto con Funghi oftewel risotto met paddenstoelen en geroosterde groenten
Dit noem ik nu een recept dat je makkelijk uit de voorraadkast kunt maken. Het grootste deel van deze ingrediënten kun je makkelijk wat langer in de voorraadkast bewaren. Ik heb (zeker in de herfst) altijd wel een pompoen in huis. Deze kun je een paar weken bewaren en kan gebruikt worden voor allerlei recepten mocht je even geen zin of tijd hebben om boodschappen te doen. Zo is dit recept voor risotto con funghi ook ontstaan. Geen zin om boodschappen te doen: eens kijken wat er allemaal nog in de voorraadkast en koelkast is. Je kunt daarom ook variëren met de ingrediënten in dit recept voor risotto con funghi. Je kunt andere groenten en kruiden gebruiken om te roosteren, het is maar net wat je in huis hebt en lekker vindt. Je kunt ingrediënten toevoegen en weglaten naar hartenlust. Opnieuw; het is maar net wat je in huis hebt en lekker vindt. Dus veel plezier met variëren! En zorg dat je genoeg maakt, want als je wat over hebt dan is het dubbel genieten!
Recept Risotto con funghi, oftewel risotto met paddenstoelen
voor ongeveer 4 personen
ingrediënten
Voor de risotto con funghi
- 400 gram risottorijst
- 1000-1200 milliliter bouillon (mag van een blokje, ik gebruik 1 blokje groentebouillon en 1 blokje paddenstoelenbouillon)
- 1 uitje of sjalotje, gesnipperd
- 75 gram pijnboompitten, geroosterd
- 200 ml witte wijn
- flinke klont roomboter
- ongeveer 200 gram champignons of andere (gemengde) paddenstoelen, in grove stukken
- eventueel tot 10 gram gedroogde funghi porcini, 15 min geweekt in gekookt water en fijngesneden
- eventueel wat peterselie, vers of gedroogd
- peper en zout
- Parmezaanse kaas
- eventueel een kneepje citroensap
Voor de geroosterde groenten:
- ½ tot ¾ pompoen, geschild en in schijven
- 1 paprika, in 4 stukken gesneden
- 1 rode ui, in 6 parten gesneden
- paar tenen knoflook, ongepeld
- peper en zout
- olijfolie
- 1 theelepel komijnpoeder
- eventueel chilivlokken uit de molen
- oregano naar smaak, gedroogd of vers
bereiding
Zorg dat je sjalotje, paddenstoelen en groenten voor het roosteren gesneden zijn. Dan kun je dadelijk doorwerken. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius hetelucht. Meng alle ingrediënten voor de geroosterde groenten op een bakplaat met bakpapier. Je kunt meer of minder groenten gebruiken, andere groenten of andere kruiden. Wat jij wilt! Zodra je groenten in de oven staan heb je er geen omkijken meer naar en heb je voldoende tijd om je op de risotto te concentreren.
Verwarm wat olie in een grote wijde pan. Fruit je uitje of sjalotje aan tot het zacht en glazig is. Voeg daarna je risottorijst toe. Deze moet ook even meebakken totdat de rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie en ook wat doorzichtig worden.
Dan is het tijd om af te blussen met witte wijn. Laat de alcohol verdampen en voeg warme bouillon toe totdat de rijst net onder staat. Zo nu heb je even tijd om je pijnboompitten te roosteren in een droge koekenpan. Let op, blijf erbij want ze verbranden snel als je even niet oplet. Zet je geroosterde pijnboompitten even apart.
Voeg nu steeds wat bouillon toe als dat nodig is en roer het door de risottorijst. Voeg nu ook de geweekte funghi porcini toe als je deze wenst te gebruiken.
Verhit tussendoor een klontje boter in de koekenpan en bak je paddenstoelen. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Verse of gedroogde peterselie is lekker bij paddenstoelen. Eventueel kun je voor de smaak nog iets citroensap toevoegen aan de paddenstoelen aan het einde van de baktijd. Als je paddenstoelen goed gebakken zijn haal je ze van het vuur.
Proef of je risotto gaar is. Meestal na zo’n 20 minuten afhankelijk van het soort rijst dat je gebruikt. Het liefst heb je je risotto niet tot pap gekookt, maar al dente. Dat wil zeggen, beetgaar.
Roer de geroosterde pijnboompitten door de risotto en breng je risotto op smaak door er eventueel nog een klontje boter door te roeren en een flinke hand geraspte Parmezaanse kaas. Garneer met de gebakken paddenstoelen en peterselie. En serveer met geroosterde groenten. Deze zijn ongeveer na 30 tot 45 minuten klaar.
Heerlijk met een glaasje witte wijn!!!
Heb je wat over? Yes!!! Maak de volgende kliekjesrecepten. Maak van de geroosterde groenten met een beetje bouillon of (gezouten) water in de blender een soepje voor de lunch. Knoflookteentjes wel eventjes uit hun velletje knijpen. Risotto con funghi over? Maak risottoballetjes.
1 Comment