Rabarber Limonadesiroop

Ik hou van bijzondere smaken!!!

Tegenwoordig zijn typische seizoensprodukten het gehele jaar verkrijgbaar. Als het niet uit de kassen komt, dan wordt het wel ingevlogen vanuit verre oorden. Dit geldt niet voor rabarber. En daarom geniet ik ervan op het moment dat het WEL verkrijgbaar is. Gewoon van Hollandse bodem (of eigen tuin). Niet iedereen houdt van rabarber, maar ik ben gek op de karakteristieke zurige smaak. Het doet mij denken aan vroeger en aan de rabarbercompote die mijn oma en moeder maakten toen ik een klein was. Ik gebruik rabarber voor rabarber crumble, maar ik heb nu ook een ander leuk receptje. Namelijk rabarber limonadesiroop! Dit zul je (op de Ikea na) in de winkel niet zo gauw vinden. En zelfgemaakt is zoveel leuker en lekkerder. De kinderen zijn gek op zowel de crumble als de limonadesiroop. Ik hoop dat als ze later groot zijn met net zoveel liefde terugdenken aan mijn rabarberrecepten als ik aan de rabarberrecepten van mijn oma en moeder.

Daarnaast is het een kinderlijk eenvoudig recept.

Recept rabarber limonadesiroop

Voor ongeveer 1,5 liter rabarber limonadesiroop

ingrediënten

 • 1,5 kilo rabarber, gewassen in kleine stukjes
 • 1 kilo suiker
 • 25 gram citroenzuur (te koop bij toko of Turkse winkel)
 • (leiding)water

bereiden

Kook in een pan met dikke bodem de kleine stukjes rabarber met een klein beetje water zachtjes totdat de stukjes zacht zijn. Ik gebruikte hiervoor mijn slowcooker, omdat je dan weinig water hebt en het gedurende langere tijd zachtjes kunt laten koken zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

Laat vervolgens het sap uit de zachte stukjes rabarber lekken. Dit doe je door de rabarber in een schone theedoek of kaasdoek te scheppen. De doek laat je vervolgens in een zeef boven een pan of schaal uitlekken. Je wilt graag zoveel mogelijk sap en smaak uit de rabarber opvangen. Je kunt het zo een nachtje in de koelkast laten uitlekken. Het laatste sap vang je op door de doek een beetje bij elkaar te vouwen en te wringen.

Het sap van de rabarber vul je aan met water tot 8 deciliter vocht in totaal. Roer dan de suiker door het sap en breng het al roerend aan de kook. Laat de ontstane siroop op laag vuur al roerend nog 3 minuten zachtjes door koken.

Vervolgens laat je de rabarber limonadesiroop af koelen. Los het citroenzuur in een beetje kokend water op. Meng de citroenzuur oplossing door de koude rabarber limonadesiroop. De rabarber limonadesiroop kan in goed schoongemaakte flessen en goed afgedicht bewaard worden. Ik bewaar de flessen in de koelkast, maar dat schijnt niet te hoeven. Doseren als gewone limonadesiroop. Lekker verfrissend anders!

variatietip

 • kook 1 of 2 rode bietjes mee om een extra intense rode kleur aan de limonade te geven.
 • kook smaakmakers mee zoals een kaneelstokje en/of een vanillestokje.
 • kook een stukje gemberwortel of aardbeien mee.

kliekjesrecept

De overgebleven rabarber kun je gebruiken als compote.

Meer limonadesiroop zelf maken? Kijk ook op Vlierbloesemsiroop en Citroenlimonade.

Zou jij het ook leuk vinden om je eigen limonadesiroop te maken? Welke smaak zou jij dan willen maken?

 

veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments
 • Grietje Eriks
  juni 17, 2019

  heb je dit wel eens gedaan zonder te koken.
  3 kg rabarber 25 of 30gr citroen zuur en 1 liter water 24 uur weg zetten .Dan zeven en op ieder liter sap 1 kg suiker op lossen Grietje
  Mijn email adres s v p niet doorgeven aan anderen

  • Yolanda
   augustus 22, 2019

   Dank je wel Grietje, voor je toevoeging. Goed om te weten dat het zo ook lukt.

Previous
Rabarber Crumble
Rabarber Limonadesiroop