Vlierbloesemsiroop

Lente in een fles

Je kunt vlierbloesemsiroop kopen. Ik weet dat ik jaren geleden weleens een prijzige fles bij Dille en Kamille heb gekocht. Ook de Ikea heeft flessen vlierbloesemsiroop verkocht. Toen ik laatst bij de Ikea was kon de flessen rabarberlimonade siroop en vlierbloesemsiroop niet meer vinden. Maar goed wat geeft het! Veel leuker en lekkerder is het om het zelf te maken. Geniet van de lente en ga eens op een mooie, zonnige, droge ochtend met je kinderen vlierbloesem plukken.

Pluktips

Binnen een half uur pluk je een oogst vlierbloesem bij elkaar waar je liters siroop van maakt. Mijn ervaring is dat de kinderen het heel erg leuk vinden en dat vlierbloesem overal makkelijk te vinden is. Bij ons groeit het gewoon in de wijk in gemeentetuinen en het parkje. Zorg wel dat je bloemschermen plukt op een hoogte dat honden er niet hun plasje op hebben gedaan. Om eventuele insecten te verwijderen schud je de bloemschermen even uit. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Je kunt ze meestal plukken rond eind mei en in juni.

Vlierbloesem verwerken

De bedoeling is dat je zoveel mogelijk smaak vanuit de vlierbloesem in water laat trekken. De smaak zit ook in het stuifmeel, dus liever de vlierbloesem niet wassen. Van dit “smaakwater” maak je dan weer limonadesiroop door er suiker en citroenzuur aan toe te voegen. De hoeveelheid vlierbloesem maakt dus in principe niet zo veel uit, maar hoe meer vlierbloesem, hoe meer smaak. Hoe minder verdunt met water, hoe meer smaak. Hoe langer je de vlierbloesem in het water laat trekken, hoe meer smaak.

Recept Vlierbloesemsiroop

voor ongeveer 2,4 liter limonadesiroop

Ingrediënten

  • veel schermen van vlierbloesem, zoveel als in een pot of pan van 2 liter passen
  • gekookt kraanwater
  • 1250 gram suiker per liter “smaakwater”
  • 20 gram citroenzuur (=ascorbinezuur) per liter “smaakwater”  (optioneel, verkrijgbaar bij drogist of Turkse winkel)

extra nodig

een aantal goed schoongemaakte flessen

bereiden

Schud de schermen vlierbloesem even uit en probeer zoveel mogelijk van de witte bloemetjes te verzamelen in een grote pot of pan met deksel. Het is even een klusje, maar kinderen helpen er graag mee. En als er toch wat groen mee komt is dat geen ramp.

Overgiet de witte bloemetjes met zoveel kokend water dat ze net onder staan. Zo maak je “smaakwater” met een geconcentreerde smaak. Zorg dat de bloemetjes onder water blijven door er een schoteltje of iets dergelijks op te leggen. De bloemetjes die boven water komen, worden bruin. Laat het water met de vlierbloesem nu 24 uur afgedekt trekken. De smaken kunnen nu in het water trekken.

Giet nu alles door een zeef/vergiet met daarin een neteldoek/ kaasdoek/ theedoek zodat je alleen het vocht overhoudt. Vouw de doek dicht en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Zo wordt je “smaakwater” een mooie transparante vloeistof. Er blijft altijd wat fijn stuifmeel over in het water, dus helemaal helder krijg je het niet.

Meet de hoeveelheid vocht die je over hebt gehouden af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1250 gram suiker toe en breng het al roerend aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Roer het citroenzuur erdoor tot het is opgelost.

Giet je vlierbloesemsiroop nu in goed schoongemaakte flessen. Zorg dat de flessen warm zijn, anders kunnen de flessen barsten tijdens het vullen met de hete siroop. Sluit de flessen direct na het vullen goed af.

Eventueel kun je de citroenzuur weglaten, maar de citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en langere houdbaarheid. Voor de frissere smaak zou je ook citroensap en schil kunnen meekoken en voor het vullen van de flessen verwijderen.

Gebruik de vlierbloesemsiroop net als normale limonadesiroop. De vlierbloesemsiroop zou goed buiten de koelkast bewaard kunnen worden, maar ik bewaar hem voor de zekerheid in de koelkast.

Lees meer over het plukken en het gebruik van zowel vlierbloesem als vlierbessen op Wildpluk wiki.

Heb je de smaak van het wildplukken te pakken? Misschien vind je het ook leuk om jam van paardenbloemen te maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.