Tzatziki

Waan je op een Grieks eiland!

geniet van tzatziki

Mijn favoriete vakantiebestemming is Griekenland en dan met name de Griekse cycladen. Toen ik een jaar of 16 was ben ik voor het eerst gaan “eilandhoppen” op de Griekse cycladen met een groepje vrienden. Je waant je in een andere wereld en in een andere tijd. Fantastisch! Sommige Griekse specialiteiten brengen me weer helemaal terug bij dat heerlijke “vakantiegevoel”. Dit gaat absoluut op voor Tzatziki, zeker in combinatie met andere Griekse specialiteiten zoals moussaka, spanakopita en gevulde wijnbladeren. Ga je er helemaal voor, dan maak je een Grieks banket met allerlei Griekse heerlijkheden. in dat geval is de Tzatziki eigenlijk een bijgerecht. Vergeet als toetje niet de baklava of ijs gemaakt van Griekse yoghurt.

Tzatziki is ook lekker als borrelhapje met brood.

Recept Tzatziki

Eigenlijk komt dit recept er op neer dat je uitgaat van dikke yoghurt en geraspte komkommer waarbij je naar eigen inzicht, smaak en voorraad allerlei smaken toevoegt.
Keuken: Grieks

Ingrediënten

  • 200-250 gram Griekse yoghurt
  • 1 komkommer grof geraspt, waarvan de helft met schil en de andere helft zonder schil
  • 1 teentje knoflook of meer, fijn geraspt of gesneden
  • 1/2 sjalotje fijn geraspt
  • zout naar smaak
  • 1 lepel olijfolie
  • citroensap naar smaak
  • eventueel klein beetje honing naar smaak
  • verse kruiden naar smaak zoals munt peterselie, bieslook

Instructies

  • Laat de geraspte komkommer goed uitlekken. Bestrooi eventueel met wat zout om het vocht eruit te trekken en laat het even staan. Daarna het vocht er goed uitknijpen. Maak eventueel gebruik van een theedoek/kaasdoek/neteldoek waar je de komkommer in doet en de doek goed dichtknijpt en draait en wringt.
  • Doe de yoghurt en de uitgelekte komkommer samen in een kom. Voeg overige ingrediënten naar smaak toe zoals de knoflook, sjalot, zout, olijfolie citroensap, honing en kruiden.
  • Laat de smaken lekker intrekken, volgende dag is de tzatziki NOG lekkerder. Garneer door te besprenkelen met wat olijfolie.
  • Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld moussaka, gevulde wijnbladeren, spanakopita, of gewoon met een stukje brood.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.