Stoofperen

Stoofperen… Hollands of niet… wel een klassieker!

Of stoofpeertjes echt Hollands zijn weet ik eigenlijk niet. Een zoektocht op google levert al snel op dat er in de prehistorie al stoofperen waren. Voor mijn gevoel horen stoofperen echt bij Hollandse herfst en winter. Daarnaast is het in menig oer-Hollands gezin traditie om deze zoete, kruidige, gestoofde peren te serveren als bijgerecht of nagerecht aan de kersttafel.

Pas aan!

Zoals je van mij gewend bent plaats ik hieronder een basisrecept, maar voel je vrij om het aan te passen hoor! Hier zijn wat suggesties:

  • Gebruik bessensap in plaats van rode wijn als je bijvoorbeeld niet met alcohol wilt koken.
  • Gebruik handperen in plaats van stoofperen, maar kook ze dan heel kort.
  • Gebruik een andere smaakmakers, zoals citroenschil of een vanillestokje.
  • Gebruik in plaats van rode wijn Port of een combinatie van Port en rode wijn.

Serveer de stoofpeertjes warm of koud als bijgerecht of pimp het tot een fantastisch nagerecht met een bolletje vanilleijs.

Hoe eet jij je stoofperen het liefst? Heb je nog suggesties voor mooie smaakcombinaties? Ik vind het leuk als je je suggesties deelt in een reactie!

Stoofperen

Stoofperen doen het goed warm of koud als bijgerecht, maar ook als nagerecht met een bolletje ijs.
Gang: bijgerecht of nagerecht
Keuken: Hollands
Auteur: Een snufje aandacht en liefde

Ingrediënten

  • 1 kilogram stoofperen Gieser Wildeman of Saint Rémy
  • 500 milliliter rode wijn
  • 50 gram rietsuiker
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 stuks steranijs

Instructies

  • Schil de stoofperen en verwijder eventueel het klokhuis. Snijd een dun plakje van de onderkant zodat de peren rechtop kunnen blijven staan.
  • Doe de wijn, suiker, kruidnagels, steranijs en kaneel in een pan met dikke bodem. Breng het aan de kook en laat even doorkoken om de alcohol te verdampen. Doe dan de peren in de pan. Voeg eventueel wat water toe totdat de peren voor driekwart onderstaan.
  • Stoof de peren zacht in 1 tot 2 uur.
  • Haal de peren uit de pan. Proef of het kookvocht zoet genoeg is en voeg eventueel nog wat suiker toe. Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot een siroop. Eventueel kun je het kookvocht ook binden met maïzena.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.