Falafel

Herman den Blijker wil dat we meer bonen eten.

Willen wij dat ook?

Bonen zijn gezond en voedzaam. Herman den Blijker daagt foodbloggers uit om recepten te plaatsen waarin bonen de hoofdrol spelen. Nu gaat het dan eigenlijk om de bonenmix van Hak en die gebruik ik nou juist niet.

Ik gebruik iets veel lekkerders: kikkererwten. En daar maak ik fantastische falafel mee. Je kunt gedroogde bonen gebruiken (goedkoper) of bonen uit blik (gemakkelijker). Ik gebruik voor dit recept voor falafel altijd gedroogde bonen.

De eerste keer dat ik het maakte dacht ik dat er een foutje in het recept stond. Dat iemand vergeten was te vermelden dat de bonen ook nog gekookt moesten worden, maar de bonen koken tijdens het bakken. Kook ze dus niet van te voren anders wordt je falafelmengsel veel te zacht om te bakken.

Ik vind het heerlijk om pitabroodjes te vullen met falafel en ander lekkers. Je zet gewoon alles op tafel en iedereen vult zijn pitabroodje met wat ie lekker vindt. Net zoiets als met taco’s… ook zo lekker!

Recept Falafel

voor 4 personen

ingrediënten

  • 150 g gedroogde kikkererwten
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • ½ ui, fijngesneden
  • 1 bosje koriander, steeltjes en helft blaadjes fijngesneden (andere helft blaadjes bewaren)
  • klein beetje fijngesneden peterselie (optioneel)
  • flinke theelepel komijnpoeder
  • flinke theelepel gemalen koriander
  • mespunt chilipeper
  • theelepel bakpoeder
  • zout naar smaak
  • (zonnebloem)olie om in te bakken

bereiden

Week de kikkererwten 24 uur in ruim water (of gebruik kikkererwten uit blik).

Giet de kikkererwten af (kook ze niet!) en doe met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine en maal fijn. Maal het niet te fijn, het is lekker als het nog een beetje korrelig is.

Proef! op zout of andere kruiden. Het mag echt wel genoeg zout en pit hebben. Voeg naar smaak nog zout en kruiden toe.

Is het mengsel te droog, dan kun je losgeklopt ei toevoegen. Ik voeg eigenlijk standaard wel een eitje toe. Is het mengsel te nat, dan kun je een beetje bloem toevoegen.

Vorm er balletjes van ter grote van een eetlepel en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

Verhit  circa 3 cm zonnebloemolie in een pan en bak/frituur de falafel circa 3 minuten per zijde tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Tip: eventueel kunnen de falafelballetjes nu worden ingevroren (opwarmen in oven).

Serveer de falafel in (zelfgebakken) pitabroodjes met bijvoorbeeld sla, komkommer, tomaat, korianderblad, griekse yoghurt of knoflooksaus, wat sambal of harissa, of als je ervan houd een beetje tahin. Ook lekker met hummus!

Tip: De gewelde kikkererwten kunnen in de vriezer bewaard worden. Even in een bak warm water ontdooien voor gebruik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.