Aardbeienjam
Welke jam is nu lekkerder dan zelfgemaakte aardbeienjam?
En ook weer zo eenvoudig om te maken. Eerder deelde ik een recept voor scones, die heerlijk smaken met zelfgemaakte aardbeienjam. Maar er zijn natuurlijk duizend en één toepassingen te bedenken voor aardbeienjam. Lekker om cake of gebak mee te vullen, maar natuurlijk ook lekker op pannenkoeken, brood, croissants, beschuit. Noem maar op.
Ook dit recept voor aardbeienjam is eenvoudig te maken. Je kunt variëren met het fruit en bijvoorbeeld wat aardbeien vervangen door frambozen en/of bosbessen. Je kunt vers fruit gebruiken, maar je kunt kunt ook diepvriesfruit gebruiken. In een programma van Jamie Oliver heb ik gezien dat hij de aardbeien tussen zijn vingers fijn kneep. Sindsdien ben ik dat ook gaan doen en ik moet zeggen dat het resultaat mij bevalt. Om te testen of de jam voldoende is gegeleerd kun je een kookthermometer gebruiken of je kunt de methode met het schoteltje uit de vriezer gebruiken. Bij 105º celcius is je jam voldoende gegeleerd.
Recept Aardbeienjam
voor 3-4 potten van 2 deciliter
Ik gebruik glazen potten met metalen deksel, waarin augurken of jam of iets dergelijks in hebben gezeten. Deze potten maak ik goed schoon en steriliseer ik.
Ingrediënten
- 750 gram aardbeien, schoongemaakt, kroontjes verwijderd
- 700 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel balsamicoazijn
bereiden
Zet een schoteltje in de vriezer.
Doe alle ingrediënten in een grote wijde pan en roer met een houten lepel om te zorgen dat alle vruchten met suiker bedekt zijn. Als de suiker en de vruchten nog koel zijn, knijp je de vruchten in je handen fijn.
Zet de pan op laag vuur en laat de massa terwijl je zo nu en dan roert aan de kook komen. Laat de jam 5 tot 8 min koken, de precieze tijd is afhankelijk van formaat pan. Eventueel kun je het schuim eraf halen met een schuimspaan. Ik doe dat niet.
Begin na 4 min te testen: laat een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje vallen. Laat de jam op het schoteltje afkoelen en duw er even op met je vinger om te zien of de jam dik genoeg is (de jam vormt dan rimpels). Je kunt natuurlijk ook de methode gebruiken met de kookthermometer. Bij 105º celcius is je jam goed. Heeft de jam nog niet de juiste temperatuur of dikte, dan laat je het gewoon nog verder koken. Kan wel even duren, dus hebt geduld.
Als de jam goed is kun je hem in gesteriliseerde potten doen. Met een jamtrechter kun je makkelijk potten vullen zonder te knoeien (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Dille en Kamille). Vul de potten tot net onder de rand, deksel erop schroeven en op de kop zetten. De jam wordt daardoor langer houdbaar doordat de lucht door warme jam heengaat en zodoende wordt “gesteriliseerd”.
Op een donkere, koele plek zijn de potten jam 1 jaar houdbaar.
Na opening in de koelkast zetten, dan is de jam nog 1 maand houdbaar.