Pompoensoep

Ik eet bij voorkeur volgens de seizoenen, dus als pompoenen in de herfst weer volop verkrijgbaar zijn, maak ik graag pompoensoep. Pompoenen zijn heel veelzijdig. De vrij neutrale smaak past goed in verschillende gerechten. Pompoenen laten zich goed roosteren, in stoofpotten of soep verwerken. Je kunt pompoenen zelfs juicen in de slowjuicer! Bovendien kun je ze lang bewaren, dus een pompoen op voorraad is altijd handig voor die dagen dat je wat minder zin hebt om naar de winkel te gaan. Als ik geen zin heb om boodschappen te doen maak ik vaak risotto met geroosterde pompoen. De ingrediënten hiervoor heb ik in de wintermaanden altijd wel op voorraad.

Terug naar de pompoensoep

Deze versie is eenvoudig te maken en een hit in mijn familie. Vooral mijn zus heeft mij regelmatig gevraagd om deze soep. Een recept is makkelijk gedeeld, zodat zus-lief op elk gewenst moment zelf deze soep kan maken. Easy peasy! …Dacht ik…

Voor degenen die nog nooit een pompoen gesneden hebben…

Gebruik wel een scherp keukenmes voor het snijden van de pompoen. Toen mijn zus dit recept met Kerst probeerde te maken, had ze moeite de pompoen te snijden. Ze probeerde het met een broodmes. Toen dit niet lukte, riep ze de hulp in van mijn vader. Deze grapte dat hij met een cirkelzaag moest komen om de pompoen te lijf te gaan. Uiteindelijk is het gelukt de pompoen in stukken te snijden. De soep werd iets later opgediend, maar was absoluut lekker.

Tip: Zet desnoods de pompoen in de oven om het wat zachter te maken en daardoor makkelijker te snijden.

Pompoensoep

Heerlijke, eenvoudige pompoensoep. Lekker met brood met (komijnen)kaas.
Gang: lunchgerecht, voorgerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

  • 1 kleine flespompoen (± 900 gram)
  • 2 uien gesnipperd
  • 1,5 eetlepel kerriepoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • Scheutje olie om in te bakken
  • Peper en zout
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Klein bekertje zure room
  • Eventueel wat geroosterde amandelschaafsel ter garnering

Instructies

  • Schil de pompoen en ontdoe de pompoen van zaadlijsten en pitten. Snijd vervolgens de pompoen in blokjes.
  • Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui met de kerrie.
  • Bak de pompoen nog even mee.
  • Voeg de groentebouillon toe en kook de soep in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Pureer de soep in de blender of met een staafmixer.
  • Breng dan de soep weer aan de kook en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Serveer de pompoensoep met een lepel zure room en eventueel wat amandelschaafsel.

 

Wat voor soep eet jij graag? Wat maak jij met pompoen? Heb jij ook moeite om pompoen te snijden? Wat zijn jouw tips? Of ken je nog een ander recept voor pompoensoep? Graag lees ik jouw recepten en ervaringen in een reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments
  • Amalia's Cooking
    februari 11, 2017

    Leuk je blog! Heerlijk zo’n pompoensoep, ik doe er zelf verse gember bij, wordt lekker pittig! Maar ik maak vaker cypriotische pumpkin pies met een pompoen, zie recept op mijn blog onder kolokotes – κολοκοτές.

    • Yolanda
      februari 11, 2017

      Dank je! Heb ook een kijkje op jouw blog genomen! Ben inderdaad benieuwd naar de pumpkinpie! Misschien ga ik het ook eens uitproberen! En ja, gember past goed bij pompoen dus voor de liefhebber een lekkere toevoeging.