Bolognesesaus
In elk kookboek voor familiegerechten staat wel een recept voor bolognesesaus.
Wat maakt spaghetti met bolognesesaus zo populair? Ik kan je wel vertellen wat ik er zo fijn aan vind:
- Je kunt het eten met spaghetti, tagliatelle, of gnocchi. Of je maakt er een homemade lasagne mee.
- Kinderen vinden het lekker.
- Het is een echte “crowdpleaser”, dus als je een grote groep vrienden en familie te eten wilt geven is dit een makkelijke optie.
- Je kunt bolognesesaus uitstekend van te voren maken, sterker nog: de saus wordt er alleen maar lekkerder van.
- Je kunt bolognesesaus heel goed invriezen. Zo kun je in één keer een grote hoeveelheid maken en in porties invriezen voor een makkelijke maaltijd voor later.
- Je kunt bolognesesaus in de slowcooker maken, dus ’s morgens voordat je naar je werk gaat opzetten en als je thuiskomt is je saus klaar. Dan hoef je alleen nog maar de spaghetti erbij te koken.
Dit van oorsprong Italiaanse gerecht kent vele variaties en elke Nonna houdt er vast haar eigen (geheime) recept op na.
De basis van een bolognesesaus begint met het maken van een soffritto, oftewel een groentebasis. Voor klassieke vleesbereidingen bestaat een soffritto uit de volgende ingrediënten: ui, bleekselderij en wortel.
Wat er verder nog in de bolognesesaus gaat is aan jou.
Je kunt wel of niet vlees toevoegen. Of meer, of juist minder. Je kunt wel of niet wijn toevoegen. Wit of rood, kan allebei. Wat betreft de smaakmakers kun je ook variëren. Liever andere Italiaanse kruiden? Ga je gang! Geen balsamicoazijn, maar wel citroensap? Ook goed! Wat worchestersaus voor een hartige smaak? Prima! Wat ik toch echt wel zou toevoegen zijn tomaten, ofwel verse, ofwel uit blik, ofwel een passata di pommodori.
Maar verder is het jouw feestje!
Niet bang zijn, gewoon proberen, proeven en genieten. Be like an Italian Nonna en creeer je eigen bolognesesaus. Have fun with it!
Bolognesesaus
Ingrediënten
- 100 gram pancetta of gerookt spek fijngesneden
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 uien fijngehakt
- 5 stengels bleekselderij fijngehakt
- 8 wortels geschrapt en fijngehakt
- 5 tenen knoflook fijngehakt
- 1 blikje tomatenpuree =ongeveer 2 eetlepels
- 600 gram rundergehakt
- 5 deciliter rode wijn
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 blikken tomatenblokjes a 400 gram
- 1 runderbouillonblokje
- 1 of 2 repen citroenschil
- 5 deciliter kokend water
- peper en zout naar smaak
- paprikapoeder naar smaak
- knoflookpoeder naar smaak
- balsamicoazijn naar smaak
- bruine suiker naar smaak
Instructies
- Het fijnhakken van de groenten kun je met de hand doen, maar ook met een keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer.
- Bak voor de soffritto (=de groentebasis) in een grote pan met dikke bodem het spek lichtbruin in 2 eetlepels olijfolie.
- Voeg uien toe en laat 5 minuten bakken tot ze zacht zijn.
- Voeg bleekselderij en wortel toe en bak ook deze aan tot ze zacht zijn.
- Voeg knoflook en tomatenpuree toe en laat nog even meebakken. Haal de soffritto uit de pan in een kom.
- Verwarm opnieuw 3 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg het gehakt toe en bak deze rul.
- Voeg de wijn toe en laat de wijn inkoken totdat het vocht en de alcohol verdampt is.
- Voeg tomatenblokjes en de soffritto toe.
- Voeg smaakmakers toe zoals runderbouillonblokje, laurierblaadjes, oregano, tijm en citroenschil.
- Voeg het water toe en roer de saus zodat alles goed mengt.
- Zet het vuur laag en laat de saus zonder deksel minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Je kunt de pan ook 2 uur in de oven zetten op 180 graden.
- Proef! En breng op smaak met peper en zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, balsamicoazijn en bruine suiker.
- Serveren met spaghetti, Parmezaanse kaas en brood.
Notities
Heb jij ook een eigen versie van een klassiek recept? Of maak jij ook je eigen bolognesesaus? Wat is jouw “geheime ingrediënt”? Ik lees het graag in een reactie!