Vanille extract

Ik ben gek op alcohol in mijn gebak… nou… een heel klein beetje dan… in de vorm van vanille extract

Wie graag zelf bakt kan niet zonder vanille extract. Toen ik begon met bakken merkte ik dat het moeilijk verkrijgbaar en duur was. Daarom ben ik het zelf gaan maken. Je zou het in je baksels kunnen vervangen door vanille essence of vanille aroma. Maar vanille essence of aroma is toch iets heel anders. Net als in zakjes vanillesuiker zit in vanille essence de synthetische stof vanilline. Deze stof zorgt voor de geur en smaak die wij herkennen als vanille. Hoewel kleine flesjes vanille extract te koop zijn, kun je het ook heel gemakkelijk zelf maken. Het gaat om twee ingrediënten die je bij elkaar doet. Simpeler kan niet. Het enige wat je verder hoeft te doen is regelmatig schudden en wachten tot de smaak zich heeft ontwikkeld en je mooie bruine vloeistof hebt. Easy!!! Bovendien zijn flesjes huisgemaakte vanille extract een superleuk cadeautje voor de feestdagen.

Als je je zorgen maakt om de alcohol: deze dient als drager voor de vanillesmaak. Je zult zo weinig nodig hebben van dit extract dat de alcohol tijdens de bereiding verdampt.

Vanille extract

maak eenvoudig je eigen vanille extract en voeg het als smaakmaker toe aan zoete gerechten en baksels
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

  • 30 gram vanillestokjes ongeveer 3 tot 4 stokjes
  • 250 ml wodka 40% alcohol (the cheap stuff is fine)

Instructies

  • Snijd de vanillestokjes in de lengte door. Schraap de zaadjes eruit. Doe de stokjes en zaadjes in een fles met wodka. Je kunt ook gewoon de stokjes vanille in de gekochte fles wodka stoppen, dan hoef je de fles niet extra schoon te maken. Bewaar donker, of gebruik een fles van donker gekleurd glas. Ik heb zelf een lege donkere fles van Cointreau gebruikt. Zorg wel dat de flessen die je gebruikt goed schoon zijn.
  • Laat de vanillestokjes zo lang mogelijk trekken om de smaak over te brengen in de wodka. Om een intense smaak te krijgen is het goed om de vanille extract regelmatig even om te schudden. Ten minste 3 weken lang om de 3 dagen gedurende 30 seconden. Het vanille extract is dan bruikbaar, maar de smaak wordt intenser naarmate het langer kan intrekken.
  • In principe is vanille extract door de hoeveelheid alcohol onbeperkt houdbaar. Bovendien hoef je nooit zonder komen te zitten want je kunt je vanille extract bijvullen met wodka en vanillestokjes. Gooi nooit leeggeschraapte vanillestokjes weg die je over hebt van een ander recept. Stop ze bij je vanille extract of maak er eigengemaakte vanille suiker van.

 

Voldoet voor jou synthetische vanilline of gebruik je liever echte vanille? Wat is jouw favoriete recept met vanille? Ik lees graag jouw reactie!

 

veel liefs
signature

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.

Previous
Bananenbrood
Vanille extract