Rabarber Crumble

Een goede crumble heeft het allemaal, probeer eens dit recept voor Rabarber Crumble

Het fruit heeft een volle zurige smaak, gecomplementeerd door smaakmakers zoals kaneel of oranjebloesemwater. Het kruimeldeegje is krokant als versgebakken koekjes. Als je dit basisrecept voor rabarber crumble achter de hand hebt, kun je een oneindige hoeveelheid variaties maken.

Gebruik ingrediënten van het seizoen. In de winter kun je andere soorten fruit en smaakcombinaties toepassen dan in de zomer.

Omdat er nu rabarber voorhanden is gebruik ik in dit recept rabarber. In dit geval maak ik er een kruimeltaartje van, maar je kunt ook een rabarber crumble maken door een lage platte ovenschaal te gebruiken en de rabarber of het fruit te bedekken met alle kruimeldeeg. Als je van plan bent het gerecht warm te serveren dan zou ik dat laatste sowieso doen. Als het taartje nog warm is, is het deeg onder het fruit te zacht om puntjes van te snijden. Als je van plan bent het koud te serveren dan kun je wel een laagje kruimeldeeg op de bodem doen en er een kruimeltaartje van maken van maken.

 

Rabarber Crumble

Deze heerlijke crumble met rabarber is makkelijk en snel te maken. Bovendien leent dit recept zich uitstekend om mee te variëren. Voeg bijvoorbeeld wat aardbeien toe.
Gang: Nagerecht
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

  • 3 of 4 stelen rabarber zonder blad gewassen en in gesneden stukjes van ± 3 cm
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 190 gram bloem
  • 110 gram roomboter
  • ¼ theelepel zout
  • boter voor het invetten van de bakvorm of een stuk bakpapier
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels kristal- of rietsuiker
  • extra nodig: gesloten bakvorm van ± 22 cm geen springvorm. Ik gebruik een aardewerken ronde ovenschaal

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° hetelucht. Meng basterdsuiker en zout met de bloem. Wrijf de boter met je vingers door de bloem en basterdsuiker totdat een kruimelige massa ontstaat. Zet dit afgedekt op een koele plaats apart.
  • Meng in een andere kom de rabarber met de kaneel en de kristal- of rietsuiker.
  • Vet de bakvorm in of bekleed met een stuk bakpapier. Bedek de bodem met een dun laagje kruimeldeeg. Schep het rabarbermengsel in het midden van de vorm en bedek het vervolgens met het resterende kruimeldeeg. Bak de taart 40 minuten in de oven. Lekker zowel warm of koud. Serveer met een bolletje vanille ijs, slagroom of vanillesaus.

Notities

variatietip
Vervang een deel van de rabarber voor aardbeien. Rabarber en aardbeien zijn een heerlijke combinatie.
Vervang de rabarber door andere (combinaties van) fruit, bijvoorbeeld appel en bramen, of appels en rabarber. Perziken of nectarines en wat druppels oranjebloesemwater en amandelen zijn een lekkere zomerse smaakcombinatie. Een wat minder voor de hand liggende smaakcombinatie kan kruisbessen met vlierbloesemsiroop zijn
Voeg gedroogd fruit toe zoals cranberry's of rozijnen.
Voeg aan het kruimeldeeg havermout, geschaafde amandelen, gehakte noten of verkruimelde amarettikoekjes toe.
van-te-voren-tip
Maak een dubbele hoeveelheid kruimeldeeg en bewaar het in diepvrieszakken in de vriezer. Strooi het kruimeldeeg direct uit de vriezer over je fruit. Maak wat grotere brokken met je handen wat kleiner.

 

Wat is jouw favoriete combinatie van ingrediënten voor een crumble? Welke variaties maak jij?  Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.