Scones
Scones kunnen niet ontbreken bij een high tea
Scones zijn van oorsprong Schots, maar scones zijn ook in andere landen zoals Engeland, Australië, Ierland en Canada populair. In deze landen worden scones vaak geserveerd met clotted cream en jam. In Nederland is clotted cream niet zo goed verkrijgbaar. Je kunt vervangen door alleen slagroom of je kunt 1 deel mascarpone mengen met 2 delen slagroom. Deze scones zijn snel klaar en zijn prima om te serveren bij een high tea, maar ook gewoon als zoet broodje bij het ontbijt of de lunch. Ik eet ze het liefst met verse aardbeien, (zelfgemaakte) aardbeienjam en slagroom. Er zijn nu volop Hollandse aardbeien verkrijgbaar, dus sla je slag!
Recept scones
ongeveer 10 stuks
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram boter
- ½ eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 1,25 deciliter melk
- 1 theelepel bakpoeder
serveren met:
- 2,5 deciliter slagroom
- aardbeienjam (eventueel zelfgemaakt)
bereiden
Verwarm de oven voor op 225° celcius hetelucht.
Meng zout, suiker, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Wrijf de boter met je vingers door de droge massa, daarmee voeg je wat luchtigheid toe.
Doe de melk erbij en kneed snel tot een stevig maar soepel deeg. Niet te lang kneden, want dan worden de scones taaier.
Rol het deeg uit tot een ongeveer 2 centimeter dikke plak en steek met een glas/ kookring van ongeveer 6 centimeter doorsnede cirkels uit tot al het deeg gebruikt is. Bij het uitsteken niet het glas of de kookring draaien, dan kunnen de scones in de oven minder goed rijzen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de scones erop; houd daarbij genoeg tussenruimte. Eventueel bestrijk je de bovenkant van de scones met melk, maar dit hoeft niet. Bak de scones gedurende circa 12 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer met aardbeien, slagroom en (zelfgemaakte) aardbeienjam.
Net uit de oven het lekkerst!
recept uit Kookboek van het gelukkige buitenleven
Vind jij scones ook zo lekker? Of ken je nog een ander (misschien wel hartig) recept voor scones? Deel het in een reactie!