Risottoballetjes
Heb je een restje risotto over?!
Dan mag je je gelukkig prijzen. Want met kliekjes maak je de lekkerste gerechtjes. Probeer eens dit recept voor overheerlijke knapperige risottoballetjes oftewel arancini. Lekker bij de borrel of gewoon als snack. Wat mij betreft beter dan een bitterbal. Overigens kun je deze balletjes invriezen voor later. In dit recept kun je gebruiken wat voorhanden is in de voorraadkast en koelkast. Afhankelijk van de hoeveelheid risotto die je over hebt pas je je overige ingrediënten aan. Om je een idee te geven heb ik hieronder een standaardrecept geplaatst, hetgeen je dus naar believen kunt aanpassen.
Recept Risottoballetjes oftewel Arancini
ingrediënten
- restje risotto, goed afgekoeld
- 1 ei, losgeklopt
- paar eetlepels bloem
- paneermeel of broodkruim of verkruimeld beschuit
- olie om in te bakken
bereiding
Zorg dat de risotto goed is afgekoeld. Bijvoorbeeld een nachtje in de koelkast. Maak balletjes van de risotto ter grootte van een pingpongbal (ongeveer 1 eetlepel risotto). Haal de balletjes voor een knapperig korstje achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel.
Laat nog even opstijven in de koelkast. (Als je ze wilt bewaren voor later kun je de risottoballetjes nu invriezen of na het bakken invriezen). Bak ze vervolgens met 4 stuks tegelijk in 2 cm olie totdat ze goudbruin zijn. Lekker als borrelhapje.
variatie tip
- Je zou in plaats van achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel ook je risottoballetjes door achtereenvolgens losgeklopt ei, fijn paneermeel, losgeklopt ei en grof paneermeel (bijvoorbeeld panko) kunnen halen. Je balletjes zijn dan NOG knapperiger.
- Je kunt ook een klein stukje mozzarella in elk risotto balletje stoppen voordat je ze door de bloem haalt. Heerlijk als de mozzarella gaat smelten!
- Je kunt nog smaakmakers toevoegen zoals geraspte Parmezaanse kaas of gedroogde of verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie of tijm).
Heb jij nog goede ideeën voor een restje risotto? Laat het weten in een reactie!!