Hummus
Kikkererwten dubbeldoppen?
Hummus is heel populair. Hummus is een lekkere smaakmaker bij de maaltijd. Ik maak altijd hummus bij falafel. Maar hummus doet het ook prima als gezonde snack op de borreltafel. Je serveert het dan met verschillende groenten zoals selderijstengels of komkommer en crackers, toastjes of pitabroodjes.
Nu heb ik mij laten vertellen dat als je de velletjes van de kikkererwten haalt, nadat ze zijn gekookt, de hummus nóg romiger wordt. Het is nogal een mindful klusje, of moet ik zeggen een mindless klusje. Goed, als je wilt haal je de velletjes eraf en als je wat vlotter wilt zijn dan laat je dat achterwege. Er zijn eindeloos veel variaties op hummus recepten. Bijvoorbeeld met geroosterde groenten zoals wortel of aubergine. Maak vooral zelf hummus en maak hem naar eigen smaak.
In deze post deel ik twee hummus recepten. De eerste is geïnspireerd op een recept van Nigella Lawson uit het boek Keuken. En het tweede recept is meer een basisrecept voor hummus. Proef vooral en maak een variatie die je zelf lekker vindt.
Recept Hummus met pindakaas
ingrediënten
- 1 blik of pot kikkererwten van 400 gram (=ongeveer 225 gram uitlekgewicht)
- ½ teen knoflook, fijngehakt
- 1-3 eetlepels olijfolie
- 1½ eetlepel pindakaas
- 1½ eetlepels tahin (=sesampasta)
- 1-2 eetlepels citroensap, of naar smaak
- ½ theelepel zout, of naar smaak
- 1 theelepel komijnpoeder
- 2-3 eetlepels Griekse yoghurt
bereiden
Spoel de kikkererwten af, laat ze uitlekken, en doe ze met de knoflook, olie, pindakaas, citroensap, zout en komijn in keukenmachine en maal tot grove puree.
Doe de yoghurt erbij en laat de machine nog draaien. Als de hummus te dik is kan er nog yoghurt of olie bij.
Proef! en voeg eventueel nog citroensap of zout toe.
Strooi als je wilt paprikapoeder erover.
Tip: je kunt de hummus vanwege de yoghurt tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
Tip: de pindakaas kan geheel of gedeeltelijk vervangen worden door tahin en andersom.
Recept hummus
ingrediënten
- 1 blik of pot kikkererwten van 400 gram (=ongeveer 225 gram uitlekgewicht)
- 2 eetlepels tahin (=sesampasta)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- sap van 1 citroen, of naar smaak
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- snuf zout, naar smaak
- eventueel cayennepeper
- eventueel paprikapoeder
bereiden
Spoel de kikkererwten in een zeef of vergiet en laat ze uitlekken. Voor een extra romige hummus haal je de velletjes van de kikkererwten af, maar dit is niet noodzakelijk.
Doe knoflook met de tahin, het sap van een halve citroen, en het water in de blender (of hakmolentje staafmixer) en mix tot een glad geheel. Voeg vervolgens de kikkererwten, het komijnzaad en de olijfolie bij het mengsel. Mix nogmaals tot glad geheel. Proef en voeg eventueel sap van de overige helft van de citroen toe. Voeg eventueel nog water toe. Voeg zout toe naar smaak. Serveren in een kom besprenkeld met olijfolie en eventueel wat paprikapoeder of cayennepeper. Lekker als dip voor komkommer of pitabrood.