Hartige Muffins van Filodeeg met Spinazie en Feta

Ik ben groot fan van Jamie Oliver. In mijn ogen is hij een soort oppergod onder de voedselgoden. Hoewel deze man ondertussen schatrijk moet zijn, geloof ik nog steeds dat hij handelt vanuit een soort idealisme.

One man CAN change the world

Jamie Oliver ziet maatschappelijke misstanden om zich heen en zoekt een manier om deze misstanden aan de kaak te stellen en te veranderen. Natuurlijk heeft Jamie een groot team om zich heen, maar ik geloof dat de “drive”, het idealisme, de ontroering, de liefde, de passie en de menselijkheid die Jamie in zijn programma’s laat zien, ECHT zijn. En ik geloof dat het “uitmaakt” wat deze man doet.

Om maar een paar dingen te noemen

Hij heeft zich over de hele wereld ingezet voor kansarme jongeren met zijn Fifteen restaurants. Hij heeft getracht in Jamie Oliver’s Food Revolution het meest ongezonde stadje van de USA (Huntington, West Virginia) te leren hoe ze een gezonde maaltijd voor zichzelf kunnen bereiden. J.O. heeft zich ingezet om obesitas onder de Britse jeugd te verminderen door te pleiten voor gezonde schoolkantines bij de hoogste politieke leiders.

Voor gewone burgers zoals jij en ik

Zo probeert Jamie ons onder andere te leren hoe je een snelle maaltijd op tafel kunt zetten die bovendien gezond EN lekker is. Denk maar aan de TV-series en bijbehorende boeken Jamie in 15 minuten en Jamie in 30 minuten.

Dit recept voor hartige muffins van filodeeg met spinazie en feta is geïnspireerd op een recept uit het boek Jamie in 30 minuten. Een recept van Jamie Oliver is gegarandeerd vol smaak! Zo ook deze hartige muffins. Jamie maakte een filotaart met spinazie en feta. Mij leek het leuk om er in plaats van een taart, muffins van te maken. In het boek wordt er naast de filotaart komkommersalade, tomatensalade en ijs in een jasje gemaakt. En dat allemaal in 30 minuten! In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat mij dat niet lukt. Ik heb de komkommersalade en het ijs weggelaten.

Deze hartige muffins zijn leuk voor een hapjesbuffet, maar ook lekker als lunch of lichte maaltijd. Serveer er dan salade bij.

 

Hartige muffins van filodeeg met spinazie en feta

Aangepast recept van Jamie Oliver. In het orginele recept maakt Jamie een plaattaart. Hier is een variant voor muffins. Voor 12 stuks
Gang: Bijgerecht, buffethapje, lunch
Auteur: Yolanda

Ingrediënten

  • 100 gram pijnboompitten
  • 5 eieren
  • 300 gram fetakaas verkruimeld
  • 50 gram cheddar of Goudse kaas
  • 1 volle theelepel gedroogde oregano
  • geraspte schil van 1 citroen
  • klontje boter
  • 300 tot 400 gram gewassen jonge spinazie
  • 270 gram filodeeg ik gebruik een grote rol koelvers filodeeg, gekocht bij Turkse supermarkt, daarvan is de helft van het deeg genoeg
  • peper en zout
  • halve muskaatnoot om te raspen
  • olijfolie
  • eventueel cayennepeper

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten.
  • Breek de eieren in een grote mengkom en doe er de feta bij. Rasp de kaas erover.
  • Voeg een snufje zwarte peper, de oregano, de citroenschil en een scheut olijfolie toe.
  • Doe de pijnboompitten bij het eimengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Zet een koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes met een tang in de pan en doe er steeds een plukje spinazie bij als de voorgaande hoeveelheid spinazie voldoende is geslonken. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.
  • Doe de spinazie bij het eimengsel. Als je de spinazie met een tang pakt, blijft vanzelf overtollig vocht in de pan achter. Rasp een halve bol nootmuskaat boven het eimengsel. Goed mengen. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat iets onder het midden van de oven.
  • Vet een muffinbakplaat in met olie.
  • Nu ga je de holletjes van de muffinbakplaat bekleden met 3 laagjes filodeeg. Daartoe leg je eerst het filodeeg op het aanrecht op bakpapier. Bestrijk een vel filodeeg met olijfolie en bestrooi met zout en eventueel cayennepeper. Maak zo 3 laagjes filodeeg. Verdeel het filodeeg in 12 porties. Drapeer een portie filodeeg in elk holletje van je muffinbakplaat. Laat wat deeg over de randen van de holletjes liggen. Dit sla je dadelijk terug voor knapperige randen.
  • Vul elk holletje met het eimengsel.
  • Sla de randen van het filodeeg terug over de eivulling.
  • Zet de muffinbakplaat op de voorverwarmde bakplaat in de oven. Door wat extra onderwarmte te creëren heb je kans dat je filodeeg iets steviger wordt aan de onderkant. (Zo niet, dan zijn ze nog steeds lekker).
  • Bak in ongeveer 30 minuten (of tot goudbruin) gaar.

 

Wie is jouw held? Vertel erover in een reactie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No Comments Yet.