Zet een grote pan met water op. Kook of stoom (gebruik een stoommandje) de sperziebonen even voor, totdat ze net niet gaar zijn. In deze pan en in dit kookwater kun je dadelijk je tagliatelle koken.
Verhit de olie in een grote pan. Fruit de ui en de knoflook op matig vuur.
Voeg de champignons toe en laat deze ook even meebakken.
Voeg wijn, slagroom, water en bouillonblokje toe. (In de praktijk voeg ik een bekertje slagroom toe en vul het daarna voor de helft met achtereenvolgens wijn en water) Breng de saus aan de kook en laat de saus dan in 10 minuten op laag vuur inkoken.
Kook ondertussen de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal de pan met de saus van het vuur. Roer een beetje hete saus door het losgeklopte ei. Giet vervolgens het eimengsel geleidelijk bij de saus onder voortdurend roeren. Blijf 30 seconden roeren.
Roer boontjes, pijnboompitten en tomaat erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Je kunt de saus nog wel doorwarmen, maar laat het niet meer koken want dan stolt het ei.
Strooi op het laatste moment de vers gehakte basilicum over de saus.
Serveer de tagliatelle met de saus erover. Garneer met Parmezaanse kaas.