Ga terug

Bolognesesaus

Bolognesesaus wordt lekkerder naarmate de smaken langer kunnen ontwikkelen. Dus lekker lang laten pruttelen op het fornuis of in de slowcooker. Volgende dag NOG lekkerder! Voor 8 tot 10 porties
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: Yolanda

Ingrediƫnten

  • 100 gram pancetta of gerookt spek fijngesneden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 uien fijngehakt
  • 5 stengels bleekselderij fijngehakt
  • 8 wortels geschrapt en fijngehakt
  • 5 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree =ongeveer 2 eetlepels
  • 600 gram rundergehakt
  • 5 deciliter rode wijn
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blikken tomatenblokjes a 400 gram
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 of 2 repen citroenschil
  • 5 deciliter kokend water
  • peper en zout naar smaak
  • paprikapoeder naar smaak
  • knoflookpoeder naar smaak
  • balsamicoazijn naar smaak
  • bruine suiker naar smaak

Instructies

  • Het fijnhakken van de groenten kun je met de hand doen, maar ook met een keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer.
  • Bak voor de soffritto (=de groentebasis) in een grote pan met dikke bodem het spek lichtbruin in 2 eetlepels olijfolie.
  • Voeg uien toe en laat 5 minuten bakken tot ze zacht zijn.
  • Voeg bleekselderij en wortel toe en bak ook deze aan tot ze zacht zijn.
  • Voeg knoflook en tomatenpuree toe en laat nog even meebakken. Haal de soffritto uit de pan in een kom.
  • Verwarm opnieuw 3 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg het gehakt toe en bak deze rul.
  • Voeg de wijn toe en laat de wijn inkoken totdat het vocht en de alcohol verdampt is.
  • Voeg tomatenblokjes en de soffritto toe.
  • Voeg smaakmakers toe zoals runderbouillonblokje, laurierblaadjes, oregano, tijm en citroenschil.
  • Voeg het water toe en roer de saus zodat alles goed mengt.
  • Zet het vuur laag en laat de saus zonder deksel minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Je kunt de pan ook 2 uur in de oven zetten op 180 graden.
  • Proef! En breng op smaak met peper en zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, balsamicoazijn en bruine suiker.
  • Serveren met spaghetti, Parmezaanse kaas en brood.

Notities

Tip: dit gerecht kan ook in de slowcooker gemaakt worden. Zorg dan dat je de alcohol goed laat verdampen. Omdat er bij het slowcooken minder vocht verdampt, laat je de 5 deciliter water weg. Stoof het gerecht dan 7 tot 8 uur op lage stand of 4 tot 5 uur op hoge stand.