Nougat
Author: 
Recipe type: nagerecht, gebak
 
voor 1,5 kg nougat
Ingredients
 • 150 gram bruine amandelen
 • 150 gram blanke amandelen
 • 525 gram fijne kristalsuiker
 • 135 gram glucosestroop (te koop bij kook speciaalzaken bij snoep en taart afdeling)
 • 1 vanillestokje
 • 375 gram vloeibare honing
 • 100 gram gekonfijte fruit bijvoorbeeld aardbeien
 • 100 gram gepelde ongezouten pistachenoten
 • 75 gram eiwitten (ongeveer 3 stuks)
 • 1 eetlepel geraspte limoenschil
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
 2. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Hoe groter de vorm, hoe dunner de plak nougat wordt. Ik gebruikte een vorm van 42x29 cm, maar ik heb ook wel eens een kleinere vorm gebruikt.
 3. Rooster de bruine en blanke amandelen op een bakplaat in de oven 15-25 minuten, tot ze egaal goudbruin zijn.
 4. Doe de suiker met de glucosestroop en 75 milliliter water in een grote steelpan. Breng het zachtjes aan de kook, ZONDER TE ROEREN, totdat de suiker is opgelost. Zet, als de suiker is opgelost, het vuur hoog en laat koken totdat de suikersiroop een temperatuur van 145 graden Celsius en de kleur van honing heeft. Dit kan wel even duren. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te checken.
 5. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Kook, op middelhoog vuur, de honing met het vanillestokje en vanillemerg in een steelpan, zonder roeren, totdat het een temperatuur heeft van 130 graden Celsius.
 6. Als de suikersiroop en honing bijna de gewenste temperatuur hebben bereikt, kunnen de eiwitten in de mengkom van de keukenmachine met garde stijfgeklopt worden.
 7. De gekonfijte vruchten en alle noten kunnen nog even 5 minuten in de oven, zodat alles straks warm met het eiwitmengsel gemengd kan worden.
 8. Haal het vanillestokje uit de honing. Zet de keukenmachine op halve kracht en schenk rustig de warme honing bij de stijfgeklopte eiwitten. Schenk daarna de suikersiroop erbij.
 9. Laat de keukenmachine nog 20-30 minuten draaien. Er ontstaat een taaie massa die langzaam afkoelt.
 10. Maak je handen nat met water. Haal met vochtige handen de nougat uit de mengkom en kneed het grootste deel van de noten, gekonfijte vruchten en limoenrasp er goed door. Het mengsel is warm en plakkerig, maar met vochtige handen heb je daar minder last van.
 11. Druk de nougat in de vorm tot een mooie plak. Verdeel ter garnering de achtergehouden noten en gekonfijte vruchten erover en druk ze goed in de nougat.
 12. Laat de nougat 3 nachten rusten. Na verloop van tijd wordt de nougat beter van smaak en structuur.
 13. Bekleed de nougat eventueel met ouwel en snijd in stukken.
Notes
De temperatuur van de suiker- en honingsiroop zijn belangrijk. Is de temperatuur te laag, dan blijft de nougat zacht. Is de temperatuur te hoog, dan wordt de nougat te hard. Gebruik een digitale keukenthermometer.
Gebruik een keukenmachine met mengkom en garde om de eiwitten op te kloppen en te mengen met de hete suiker- en honingsiroop.
Meng de noten en gekonfijte vruchten warm door het nougatmengsel.
Varieer met soorten noten en vruchten.

naar een recept uit Delicious magazine
Recipe by Een snufje aandacht en liefde at http://eensnufjeaandachtenliefde.nl/nougat/