Hartige muffins van filodeeg met spinazie en feta
Author: 
Recipe type: bijgerecht, lunch, buffethapje
 
Aangepast recept van Jamie Oliver. In het orginele recept maakt Jamie een plaattaart. Hier is een variant voor muffins. Voor 12 stuks
Ingredients
  • 100 gram pijnboompitten
  • 5 eieren
  • 300 gram fetakaas, verkruimeld
  • 50 gram cheddar (of Goudse kaas)
  • 1 volle theelepel gedroogde oregano
  • geraspte schil van 1 citroen
  • klontje boter
  • 300 tot 400 gram gewassen, jonge spinazie
  • 270 gram filodeeg (ik gebruik een grote rol koelvers filodeeg, gekocht bij Turkse supermarkt, daarvan is de helft van het deeg genoeg)
  • peper en zout
  • halve muskaatnoot om te raspen
  • olijfolie
  • eventueel cayennepeper
Instructions
  1. Rooster de pijnboompitten.
  2. Breek de eieren in een grote mengkom en doe er de feta bij. Rasp de kaas erover.
  3. Voeg een snufje zwarte peper, de oregano, de citroenschil en een scheut olijfolie toe.
  4. Doe de pijnboompitten bij het eimengsel en roer alles goed door elkaar.
  5. Zet een koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes met een tang in de pan en doe er steeds een plukje spinazie bij als de voorgaande hoeveelheid spinazie voldoende is geslonken. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.
  6. Doe de spinazie bij het eimengsel. Als je de spinazie met een tang pakt, blijft vanzelf overtollig vocht in de pan achter. Rasp een halve bol nootmuskaat boven het eimengsel. Goed mengen. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat iets onder het midden van de oven.
  8. Vet een muffinbakplaat in met olie.
  9. Nu ga je de holletjes van de muffinbakplaat bekleden met 3 laagjes filodeeg. Daartoe leg je eerst het filodeeg op het aanrecht op bakpapier. Bestrijk een vel filodeeg met olijfolie en bestrooi met zout en eventueel cayennepeper. Maak zo 3 laagjes filodeeg. Verdeel het filodeeg in 12 porties. Drapeer een portie filodeeg in elk holletje van je muffinbakplaat. Laat wat deeg over de randen van de holletjes liggen. Dit sla je dadelijk terug voor knapperige randen.
  10. Vul elk holletje met het eimengsel.
  11. Sla de randen van het filodeeg terug over de eivulling.
  12. Zet de muffinbakplaat op de voorverwarmde bakplaat in de oven. Door wat extra onderwarmte te creƫren heb je kans dat je filodeeg iets steviger wordt aan de onderkant. (Zo niet, dan zijn ze nog steeds lekker).
  13. Bak in ongeveer 30 minuten (of tot goudbruin) gaar.
Recipe by Een snufje aandacht en liefde at http://eensnufjeaandachtenliefde.nl/hartige-muffins-van-filodeeg-met-spinazie-en-feta/