Bolognesesaus
Author: 
Recipe type: hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
 
Bolognesesaus wordt lekkerder naarmate de smaken langer kunnen ontwikkelen. Dus lekker lang laten pruttelen op het fornuis of in de slowcooker. Volgende dag NOG lekkerder! Voor 8 tot 10 porties
Ingredients
  • 100 gram pancetta of gerookt spek, fijngesneden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 5 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 8 wortels, geschrapt en fijngehakt
  • 5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree (=ongeveer 2 eetlepels)
  • 600 gram rundergehakt
  • 5 deciliter rode wijn
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 400 gram)
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 of 2 repen citroenschil
  • 5 deciliter kokend water
  • peper en zout, naar smaak
  • paprikapoeder, naar smaak
  • knoflookpoeder, naar smaak
  • balsamicoazijn, naar smaak
  • bruine suiker, naar smaak
Instructions
  1. Het fijnhakken van de groenten kun je met de hand doen, maar ook met een keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer.
  2. Bak voor de soffritto (=de groentebasis) in een grote pan met dikke bodem het spek lichtbruin in 2 eetlepels olijfolie.
  3. Voeg uien toe en laat 5 minuten bakken tot ze zacht zijn.
  4. Voeg bleekselderij en wortel toe en bak ook deze aan tot ze zacht zijn.
  5. Voeg knoflook en tomatenpuree toe en laat nog even meebakken. Haal de soffritto uit de pan in een kom.
  6. Verwarm opnieuw 3 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg het gehakt toe en bak deze rul.
  7. Voeg de wijn toe en laat de wijn inkoken totdat het vocht en de alcohol verdampt is.
  8. Voeg tomatenblokjes en de soffritto toe.
  9. Voeg smaakmakers toe zoals runderbouillonblokje, laurierblaadjes, oregano, tijm en citroenschil.
  10. Voeg het water toe en roer de saus zodat alles goed mengt.
  11. Zet het vuur laag en laat de saus zonder deksel minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Je kunt de pan ook 2 uur in de oven zetten op 180 graden.
  12. Proef! En breng op smaak met peper en zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, balsamicoazijn en bruine suiker.
  13. Serveren met spaghetti, Parmezaanse kaas en brood.
Notes
Tip: dit gerecht kan ook in de slowcooker gemaakt worden. Zorg dan dat je de alcohol goed laat verdampen. Omdat er bij het slowcooken minder vocht verdampt, laat je de 5 deciliter water weg. Stoof het gerecht dan 7 tot 8 uur op lage stand of 4 tot 5 uur op hoge stand.
Recipe by Een snufje aandacht en liefde at http://eensnufjeaandachtenliefde.nl/bolognesesaus/