recept vanilleijs
Author: 
Recipe type: nagerecht
 
Goddelijk romig vanilleijs voor ongeveer 750 milliliter
Ingredients
  • 350 milliliter volle melk
  • 100 gram eidooiers (van 6-7 eieren, afhankelijk van de grootte van je eieren)
  • 130 gram suiker
  • 150 milliliter slagroom
  • ½ vanillestokje (als je niet zo'n mooie grote dikke kunt vinden, gebruik dan 1 hele)
  • snufje zout
Instructions
  1. Verwarm de melk met een snuf zout in een steelpan. Breng het tegen de kook aan.
  2. Snijd het vanillestokje over de lengte in en schraap het vanillemerg eruit. Voeg dit samen met het vanillestokje aan de melk toe.
  3. Laat het mengsel 30 minuten trekken.
  4. Klop ondertussen in een ruime kom de eidooiers met 100 gram suiker bleek, dik en romig.
  5. Verwijder het vanillestokje en verwarm de melk.
  6. Schenk een deel van de warme melk al roerend met een garde bij de eidooiers. Schenk dan alles terug bij de rest van de hete melk in de steelpan. Laat dit onder voortdurend roeren binden totdat het zo dik is dat het aan de achterkant van een pollepel blijft hangen. Makkelijker is het om een kookthermometer te gebruiken. Verwarm het melk-eidooiermengsel tot 80 graden. Laat het NIET koken, want dan heb je roerei in plaats van een crème anglaise.
  7. Laat het melk-eidooiermengsel onder regelmatig roeren goed afkoelen. Gebruik eventueel een bak met ijswater.
  8. Klop de slagroom met 30 gram suiker luchtig, maar niet stijf.
  9. Meng de slagroom door het afgekoelde melk-eidooiermengsel.
  10. Idealiter laat je dit mengsel nog een nacht afkoelen in de koelkast, maar je kunt dit ook overslaan.
  11. Als je in het gelukkige bezit bent van een Magimix zelfvriezende ijsmachine, kun je het mengsel NU in de ijsmachine doen en in zo'n 20 minuten heb je heerlijk ijs.
  12. Heb je een andere ijsmachine: laat dan het mengsel in de koelkast nog extra koud worden en volg de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
  13. Heb je nou helemaal geen ijsmachine dan kun je het mengsel, nadat het in de koelkast extra koud is geworden, in de vriezer zetten en elk half uur doorroeren om de ijskristallen te breken. Herhaal dit gedurende 3 tot 4 uur.
Recipe by Een snufje aandacht en liefde at http://eensnufjeaandachtenliefde.nl/romig-vanilleijs/