Bechamelsaus
Author: 
Recipe type: saus
 
Bechamelsaus is een mooie witte basissaus. Je kunt vele variaties maken op het basisrecept.
Ingredients
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel (versgeraspte) nootmuskaat
Instructions
  1. Smelt de boter op middelhoog vuur in een grote steelpan met zware bodem. Laat de boter niet bruin worden.
  2. Roer met een pollepel de bloem door de boter. Laat de bloem een paar minuten garen. Nu heb je een roux gemaakt.
  3. Voeg een scheut melk toe (circa 60 milliliter). Dit wordt snel door de roux opgenomen. Roer met een garde tot een gladde massa ontstaat.
  4. Blijf onder voortdurend roeren de rest van de melk in scheuten toevoegen. Als de melk volledig in de saus is opgenomen, breng je de saus aan de kook.
  5. Laat de saus al roerend op zacht vuur indikken.
  6. Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Notes
Je hebt nu een basissaus gemaakt. Je kunt aan deze saus smaakmakers toevoegen zoals mosterd, kaas, specerijen en kruiden. Vervolgens kan de saus gebruikt worden bij bijvoorbeeld lasagne, moussaka, bloemkool met kaassaus of witlof met ham en kaas uit de oven.
NB voor bechamelsaus over de lasagne gebruik ik een andere verhouding boter, bloem en melk. Namelijk 50 gram boter, 50 gram bloem en 400 milliliter melk. Daarnaast smelt ik dan een flinke handvol geraspte kaas in de bechamelsaus voordat ik de saus over de lasagne verdeel.
Recipe by Een snufje aandacht en liefde at http://eensnufjeaandachtenliefde.nl/bechamelsaus/